Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Këshilla për udhëtime pas lindjes së një fëmije

Nëse keni lindur kohët e fundit, mund të jeni të etur për të udhëtuar në mënyrë që familja dhe miqtë të mund të takojnë fëmijën tuaj, veçanërisht nëse nuk jetoni afër njerëzve të dashur.

Për shumicën e nënave të reja që kanë pasur pak – nëse ka – komplikime të lindjes së fëmijës dhe janë duke u rikuperuar mirë, udhëtimi jo shumë i mundimshëm disa javë pas një lindjeje vaginale ose një seksion cezarian ka të ngjarë të jetë mirë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Thënë kështu, shumë ofrues dhe pediatër mund të rekomandojnë që të përpiqeni të shmangni çdo udhëtim jo thelbësor (veçanërisht udhëtimin ajror) me fëmijën tuaj derisa ai të jetë të paktën tre muajsh.

Javët e para pas lindjes janë një periudhë e madhe tranzicioni, plot me rikuperim fizik dhe emocional pas lindjes, orare të paparashikueshme të gjumit, sfida të ushqyerjes me gji, ndryshime hormonale dhe më shumë – shtimi i udhëtimit në përzierje mund të ngadalësojë rikuperimin dhe të pengojë. brazda që po përpiqeni të krijoni me të porsalindurin tuaj, shkruan BabyCenter.

Komplikimet pas lindjes, të tilla si mpiksja e gjakut, hemorragjia dhe infeksioni janë të rralla, veçanërisht pas javës së parë ose dy pas lindjes, ndërsa pengesat e rikuperimit të seksionit cezarian si infeksioni i plagës dhe ndarja e prerjes kanë më shumë gjasa të ndodhin brenda ditëve të para pas lindjes. Thënë kështu, nëse keni pasur një epiziotomi ose ndonjë çarje perineale gjatë lindjes suaj vaginale, mund të përjetoni siklet dhe dhimbje për disa javë, të cilat udhëtimi mund t’i përkeqësojë. Dhe një seksion cezarian është një operacion i madh dhe duhen disa javë për t’u rikuperuar plotësisht.

Kujdesi për një të porsalindur është një gëzim, por mund të jetë gjithashtu një vorbull privimi nga gjumi dhe ndryshimi i papritur. Ju nuk mund të kontrolloni çdo situatë, si një emergjencë familjare, për shembull, por ndërsa mendoni për udhëtimin pas lindjes, sigurohuni që po vlerësoni shëndetin tuaj. Dhe njoftoni ofruesin tuaj për planet tuaja përpara se të niseni.

Nëse po mendoni të udhëtoni dhe të merrni me vete të porsalindurin, është e rëndësishme të mbani mend se foshnjat më të vogla se tre muajsh janë në rrezik më të lartë për komplikime nga sëmundje të tilla si gripi dhe RSV dhe janë shumë të vegjël për të marrë të gjitha imunizimet e tyre thelbësore. .

Pritja derisa fëmija juaj të ketë marrë disa nga vaksinat e tij pas disa muajsh mund të ndihmojë në lehtësimin e ankthit rreth udhëtimit dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjes së rëndë. Nëse vendosni të udhëtoni më shpejt, bisedoni me pediatrin e foshnjës tuaj për planet tuaja – ai mund të jetë në gjendje të ofrojë këshilla se si ta mbani fëmijën tuaj të shëndetshëm dhe të sigurt gjatë udhëtimit.

Këshilla për udhëtime pas lindjes së një fëmije
Pavarësisht nga mënyra juaj e udhëtimit, merreni me qetësi dhe përpiquni t’u përmbaheni të njëjtave zakone të shëndetshme që keni vërejtur gjatë shtatzënisë. Diskutoni planet tuaja të udhëtimit me ofruesin tuaj përpara se të shkoni dhe dini gjithmonë se ku mund të merrni kujdes mjekësor në rrugë nëse keni nevojë për të.

Gjatë udhëtimit, pini shumë lëngje për të qëndruar të hidratuar. Vishni rroba të rehatshme dhe ngrihuni rregullisht për të shtrirë këmbët dhe ecni pak (çdo orë ose më shumë është ideale) për të parandaluar mpiksjen e gjakut, për të cilën jeni në një rrezik të shtuar deri në tre muaj pas lindjes. Nëse shtatzënia juaj ishte e ndërlikuar, sigurohuni që të mbani një kopje të të dhënave tuaja mjekësore.

Nëse jeni duke udhëtuar me fëmijën tuaj, sigurohuni që të sillni të dhënat e tij mjekësore, si dhe një listë kontrolli urgjence me numrin e pediatrit të tyre, informacionin e kontaktit për anëtarët e familjes dhe një listë të medikamenteve që merr fëmija juaj, si dhe alergjitë e tyre, nëse ata kanë ndonjë të njohur.

Sigurohuni që të ndiqni udhëzimet e CDC në lidhje me udhëtimet, përfshirë ato që lidhen me COVID-19. CDC këshillon fuqimisht të gjithë udhëtarët e kualifikuar të jenë të azhurnuar me vaksinën e tyre për COVID-19 përpara se të udhëtojnë dhe të ndjekin udhëzimet për veshjen e maskave kudo që të udhëtojnë.

Planifikoni udhëtimin tuaj paraprakisht dhe sigurohuni që vendi ku do të qëndroni të ketë një vend të rehatshëm dhe të sigurt për të fjetur foshnjën tuaj, si një kosh, oborr për lojëra ose një krevat fëmijësh, nëse nuk planifikoni të merrni me vete. Perdet e mbylljes, ndërrimi i tavolinave dhe aksesi i lehtë në banjë mund t’ju ndihmojnë gjithashtu ta bëni jetën tuaj më të lehtë gjatë fazës së porsalindur.

Kur mund të vozis pas lindjes?
Pavarësisht nëse keni pasur një lindje vaginale ose një prerje cezariane, ekspertët rekomandojnë që të shmangni drejtimin e automjetit për të paktën një ose dy javë, ose derisa të hipni pas timonit të mos ndiheni më të dhimbshme ose të vështirë. Një studim i vogël nuk gjeti dallime në aftësinë e vozitjes midis nënave të reja që ishin 2-3 javë pas lindjes dhe 5-6 javë pas lindjes.

Shmangni plotësisht ngarjen nëse jeni duke marrë narkotikë për lehtësimin e dhimbjes dhe konsultohuni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të ktheheni pas timonit. Fëmija juaj mund të udhëtojë me makinë menjëherë – sigurisht me një ndenjëse të përshtatshme për fëmijë – por dijeni se udhëtimet më të gjata rrugore mund të jenë më të vështira, pasi të porsalindurit duhet të ushqehen shpesh dhe të vizitohen nga pediatri i tyre shpesh pas lindjes.

Youtube

Arkiva

Kategoritë