Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Kanceri në buzë dhe simptomat

Kanceri i buzëve shfaqet në lëkurën e buzëve. Kanceri i buzës mund të ndodhë kudo përgjatë buzës së sipërme ose të poshtme, por është më i zakonshmi në buzën e poshtme. Kanceri i buzëve konsiderohet një lloj kanceri i gojës (oral). Shumica e kancereve të buzëve janë karcinoma me qeliza skuamoze, që do të thotë se ato fillojnë në qelizat e holla dhe të sheshta në shtresat e mesme dhe të jashtme të lëkurës të quajtura qeliza skuamoze.

Faktorët e rrezikut për kancerin e buzëve përfshijnë ekspozimin e tepërt të diellit dhe përdorimin e duhanit. Ju mund të zvogëloni rrezikun e kancerit të buzëve duke mbrojtur fytyrën tuaj nga dielli me një kapele ose krem ​​dielli dhe duke lënë duhanin.

Trajtimi për kancerin e buzëve zakonisht përfshin kirurgji për të hequr kancerin. Për kancerin e buzëve të vogla, operacioni mund të jetë një procedurë e vogël me ndikim minimal në pamjen tuaj. Për kanceret më të mëdha të buzëve, mund të jetë e nevojshme një operacion më i gjerë.

Planifikimi dhe rindërtimi i kujdesshëm mund të ruajë aftësinë tuaj për të ngrënë dhe për të folur normalisht, si dhe për të arritur një pamje të kënaqshme pas operacionit.

Shenjat dhe simptomat e kancerit të buzëve përfshijnë:

Një njollë e bardhë e sheshtë ose pak e ngritur e buzës

Një plagë në buzën tuaj që nuk do të shërohet

Thithje shpimi gjilpërash, dhimbje ose mpirje të buzëve ose lëkurës rreth gojës/mayoclinic

Arkiva

Kategoritë