Mar, Mar 19, 2024
Banner Top
Banner Top
Jo vetëm një gungë: Këto janë disa nga shenjat e tjera delikate të kancerit të gjirit

Shumica dërrmuese e grave e dinë se një gungë në gjoksin e tyre ka të ngjarë të sinjalizojë praninë e kancerit, por kjo nuk është shenja e vetme e sëmundjes.

“Mamografia skrining është mbrojtja jonë nr. 1 në zbulimin dhe trajtimin e kancerit të gjirit në fazat e tyre më të hershme, më të trajtueshme, por është gjithashtu shumë e rëndësishme që njerëzit të njihen me pamjen dhe ndjesinë e indit të gjirit të tyre, në mënyrë që ndonjëherë ndryshimet delikate të mund të të vlerësohen shpejt për të na dhënë mundësinë më të mirë në zbulimin e hershëm”, tha onkologe Dr. Ashley Pariser nga Kolombia, shkruan burimi Health Day.

Një studim i porositur nga qendra e kancerit në Kolombi zbuloi se 93% e të pyeturve e pranojnë se një gungë është kancer, por më pak se gjysma i njohin simptomat e tjera të zakonshme të sëmundjes.

“Ne duam që njerëzit të ndihen të fuqizuar për trupin e tyre dhe të dinë se çfarë është normale për ta. Shumë ndryshime të gjoksit janë rezultat i plakjes dhe lindjes – megjithatë, kanceri i gjirit mund të shfaqet në një sërë mënyrash,” tha Dr. Pariser.

“Është e rëndësishme që njerëzit të ndihen të sigurt për t’i trajtuar këto shqetësime në kohën e duhur me mjekun e tyre. Ne kemi bërë përparime të mëdha në zbulimin e kancerit të gjirit në faza shumë më të hershme, më të trajtueshme.”

Simptomat më pak të njohura të kancerit të gjirit përfshijnë një thithkë të tërhequr, të përmbysur ose me drejtim poshtë; shtrëngimi i gjirit, i cili mund të duket si një dhëmbëzim që shfaqet kur ngrini krahët, humbja e ndjenjës në një pjesë të gjirit, trashje e lëkurës në gji ose rrjedhje nga thithka.

“Mënyra më e mirë për ne për të gjetur kancerin e gjirit herët është që gratë të paraqiten sapo të vërejnë një ndryshim, në mënyrë ideale edhe para se të shohin një ndryshim. Pra, kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë ekzaminimin e mamografive për ata që kualifikohen nëse duam të gjejmë kancerin e gjirit herët”, tha Dr. Pariser.

Kolegji Amerikan i Radiologjisë dhe Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve rekomandojnë që gratë të fillojnë ekzaminimin në moshën 40 vjeçare nëse janë me rrezik mesatar. Çdo person duhet të flasë me mjekun e tij për rrezikun personal të kancerit dhe historinë familjare.

Youtube

Arkiva

Kategoritë