Mër, Maj 18, 2022
Banner Top
Banner Top
Intoleranca ndaj lakotzës dhe simptomat nga kjo gjendje

Njerëzit me intolerancë ndaj laktozës nuk janë në gjendje të tresin plotësisht sheqerin (laktozën) në qumësht. Si rezultat, ata kanë diarre, gazra dhe fryrje pas ngrënies ose pirjes së produkteve të qumështit. Gjendja, e cila quhet edhe keqpërthithja e laktozës, zakonisht është e padëmshme, por simptomat e saj mund të jenë të pakëndshme.

Shumë pak nga një enzimë e prodhuar në zorrën tuaj të vogël (laktazë) zakonisht është përgjegjëse për intolerancën ndaj laktozës. Mund të keni nivele të ulëta të laktazës dhe të jeni në gjendje të tresni produktet e qumështit. Por nëse nivelet tuaja janë shumë të ulëta, bëheni intolerantë ndaj laktozës, duke çuar në simptoma pasi hani ose pini qumësht.

Shumica e njerëzve me intolerancë ndaj laktozës mund ta menaxhojnë gjendjen pa pasur nevojë të heqin dorë nga të gjitha ushqimet e qumështit.

Shenjat dhe simptomat e intolerancës ndaj laktozës zakonisht fillojnë nga 30 minuta deri në dy orë pas ngrënies ose pirjes së ushqimeve që përmbajnë laktozë.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë:

Diarreja

Nauze dhe nganjëherë të vjella

Ngërçe në stomak

Fryrje Gazi/mayoclinic


Arkiva

Kategoritë