Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Humbja e mesimit si pasojë e COVID-19, fatkeqësi globale

Miliona fëmijë janë ende jashtë shkollës. Kostot po grumbullohen.

King Norvic Tarroyo jeton me prindërit dhe pesë vëllezërit e motrat në një lagje të varfër pranë murit të detit në Manila, kryeqyteti i Filipineve. Tetëvjeçari nuk ka shkelur në shkollë që nga marsi i vitit 2020, kur klasat u mbyllën si masë paraprake kundër Covid-19. Njëzet e shtatë muaj më vonë shkolla e tij, si mijëra të tjera në mbarë vendin, mbetet e mbyllur. Një vit më parë mësuesit i dhanë atij një kompjuter tablet për mësim në distancë. Por nëna e tij thotë se ai e përdor atë vetëm për disa orë çdo ditë. Pas kësaj, ai shtiret sikur fle për gjumë ose shkon në rrugicat afër shtëpisë së tij. Nëna e tij ndonjëherë i bën detyrat e shkollës për të.

Për shtatë muajt e parë të pandemisë, 27 milionë nxënës të vendit nuk morën asnjë klasë të asnjë lloji. Për më shumë se një vit, fëmijët në pjesën më të madhe të Filipineve as që supozohej të largoheshin nga shtëpitë e tyre. Që nga fillimi i vitit 2022, rreth 80% e shkollave shtetërore u është dhënë leja për të rifilluar disa mësime të kufizuara ballë për ballë. Por jo të gjithë kanë zgjedhur ta bëjnë këtë. Ndoshta dy të tretat e fëmijëve nuk janë ftuar ende në shkollë fare.

Kur Covid-19 filloi të përhapet në të gjithë botën, ndalimi i mësimeve normale ishte një masë paraprake. Askush nuk e dinte se sa i transmetueshëm ishte virusi në klasa; sa të sëmurë do të bëheshin të rinjtë; ose sa gjasa do të kishin ata të infektonin gjyshërit e tyre. Por ndërprerjet në arsim zgjatën shumë pasi dolën përgjigje inkurajuese për këto pyetje.

Të dhënat e reja sugjerojnë se dëmi ka qenë më i keq se sa pritej. Mbyllja e fëmijëve jashtë shkollës i ka penguar shumë prej tyre të mësojnë se si të lexojnë siç duhet. Para pandemisë, 57% e dhjetëvjeçarëve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme nuk mund të lexonin një histori të thjeshtë, thotë Banka Botërore. Kjo shifër mund të jetë rritur në 70%, vlerëson tani. Përqindja e dhjetëvjeçarëve që nuk dinë të lexojnë në Amerikën Latine, ndoshta rajoni i prekur më keq, mund të rritet nga rreth 50% në 80%.

Fëmijët që nuk zotërojnë kurrë bazat do të rriten duke qenë më pak produktivë dhe do të fitojnë më pak. McKinsey, një kompani konsulence, vlerëson se deri në vitin 2040 arsimi i humbur për shkak të mbylljes së shkollave mund të shkaktojë që PBB-ja globale të jetë 0.9% më e ulët se sa do të kishte qenë, ndryshe – një humbje vjetore prej 1.6 trilion dollarësh. Banka Botërore mendon se ndërprerja mund t’u kushtojë fëmijëve 21 trilion dollarë të ardhura gjatë jetës së tyre – një shumë e barabartë me 17% të PBB-së globale sot. Kjo është shumë më tepër se 10 trilionë dollarë që kishte vlerësuar në vitin 2020, dhe gjithashtu një rritje nga 17 trilionë dollarë që parashikonte vitin e kaluar.

Në shumë pjesë të botës, shkollat ​​u mbyllën për një kohë shumë të gjatë. Gjatë dy viteve të para të pandemisë, vendet zbatuan mbylljen e shkollave kombëtare që zgjasin mesatarisht 20 javë, sipas UNESCO-s. Periudhat e mbylljes “të pjesshme” – kur shkollat ​​mbylleshin në disa pjesë të një vendi, ose për disa grupe vjeçare, ose po zbatonin oraret me kohë të pjesshme – humbën edhe 21 javë të tjera. Dallimet rajonale janë të mëdha. Mbylljet e plota dhe të pjesshme zgjatën 29 javë në Evropë dhe 32 javë në Afrikën Sub-Sahariane. Vendet në Amerikën Latine vendosën kufizime që zgjasin mesatarisht 63 javë. Kjo shifër ishte 73 javë në Azinë Jugore.

Gjatë dy viteve, gati 153 milionë fëmijë humbën më shumë se gjysmën e të gjithë shkollimit personal, llogarit UNESCO. Më shumë se 60 metra humbën tre të katërtat. Deri në fund të majit, nxënësit në 13 vende po duronin ende disa kufizime në mësimin ballë për ballë – mes tyre Kina, Iraku dhe Rusia. Në Filipine dhe Korenë e Veriut, klasat ishin ende pak a shumë të mbyllura. Vendet më të varfra qëndruan të mbyllura më gjatë se fqinjët e tyre.

Vendet me shkolla me performancë të ulët i mbajtën të mbyllura për më gjatë se të tjerët në rajonet e tyre. Mbylljet ishin shpesh të gjata në vendet ku sindikatat e mësuesve ishin veçanërisht të fuqishme, si Meksika dhe pjesë të Shteteve të Bashkuara. Sindikatat kanë luftuar shumë për t’i mbajtur shkollat ​​të mbyllura shumë kohë pasi ishte e qartë se kjo do të dëmtonte fëmijët.

Mbylljet e shkollave ishin gjithashtu të gjata në vendet ku gratë priren të mos mbajnë punë, ndoshta sepse kishte më pak zhurmë që shkollat ​​të ktheheshin në ofrimin e kujdesit për fëmijët. Shumë fëmijë në Filipine jetojnë me gjyshërit e tyre, thotë Bernadette Madrid, një eksperte për mbrojtjen e fëmijëve në Manila. Kjo i bëri njerëzit të jenë të kujdesshëm për t’i lënë ata të përzihen në shesh lojërash.

Vendet ku shkollimi kontrollohet në nivel lokal e kanë pasur më të vështirë të rihapen. Në Francën shumë të centralizuar, presidenti Emmanuel Macron dekretoi që të gjithë, përveç nxënësve më të mëdhenj, të kthehen në shkollë në mbarë vendin përpara përfundimit të sezonit veror 2020. Ishte vendi i parë i madh evropian që e bëri këtë. Kjo u dha vendeve të tjera më shumë besim për të ndjekur. Në të kundërt, vendimet për rihapjen në vende të tilla si Brazili u shpërbë në grindje lokale. Në Amerikë një vit i plotë ndau rrethet që ishin të parat dhe të fundit për të rifilluar siç duhet.

India, e cila ka një të pestën e nxënësve të shkollave në botë, pësoi mbyllje jashtëzakonisht të gjata. Rakshit Mamumkar ishte 13 vjeç kur shkolla e tij pranë Mumbait mbylli dyert e saj dy vjet më parë. Ai e gjeti veten pa asgjë për të bërë dhe askund për të shkuar. Disa ditë ai dhe vëllai i tij 10-vjeçar luanin kriket në shtëpinë e vogël me tulla ku ata jetojnë me nënën e tyre, një ndihmëse shtëpiake. Por më së shumti, ai thotë, “Unë thjesht do të shikoja TV dhe do të flija”.

Klasat e Rakshitit qëndruan të mbyllura nga marsi 2020 deri në shkurt të këtij viti, me përjashtim të disa javëve në fund të vitit 2021. Për njëfarë kohe ai mori një punë duke ndihmuar hekurosjen e lagjes, për të cilin mblidhte dhe shpërndante rroba. Nëna e tij kishte nevojë për para: të ardhurat e saj kishin rënë përgjysmë në fillim të pandemisë dhe djemtë e saj nuk po hanin më falas në shkollë. Përfundimisht ajo grumbulloi para të mjaftueshme për të blerë një smartphone të dorës së dytë, në mënyrë që Rakshit të mund të vazhdonte të mësonte. Ajo duhej të merrte hua nga një punëdhënës.

Meksika zbatoi një nga mbylljet më të gjata mbarëkombëtare të shkollave në botë, që zgjati më shumë se 50 javë. Në teori shkollat ​​e saj tani janë të hapura, por shumë fëmijë mungojnë. Në Colegio Laureles – një shkollë në Chiapas, shteti më i varfër i Meksikës – stafi po përpiqet njëkohësisht t’i mësojë fëmijët në klasë dhe në distancë. Dhjetë muaj pasi klasat e Meksikës filluan të rihapen, ndoshta vetëm gjysma e nxënësve të asaj shkolle janë kthyer. Disa janë ende në vendet ku familjet e tyre shkuan gjatë pandemisë, si Argjentina dhe Brazili. Shumë prindër mbeten shumë të shqetësuar për infeksionin për t’i lënë fëmijët e tyre të marrin pjesë personalisht, thotë David Gómez, një nga shefat e shkollës.

Të rinjtë që janë kthyer në vendet e tyre tingëllojnë të gëzuar që janë atje. “Dikur nuk donim të vinim në shkollë,” thotë José Emilio Robles, 16 vjeç. “Tani ne vërtet po. Shumica mendojnë se kanë mësuar pak kur shkollimi ishte i largët. Ata duhej t’u dërgonin mësuesve foto të punës që kishin kryer. Ndonjëherë këto ishin shumë të paqarta për të qenë të dobishme; ndonjëherë ata u përpoqën të mashtrojnë. Monserrath Gómez, 16 vjeç, thotë se kur iu kërkua të dërgonte prova se kishte kryer mësimin e saj të pezmatimit, ajo u tundua thjesht të “pozonte për një foto” në çantën e palestrës.

Një punim i botuar në maj nga analistë në Bankën Botërore, Harvard dhe Instituti Brookings shqyrton 35 studime të humbjes së të mësuarit nga 20 vende kryesisht të pasura. Ai zbulon se humbja mesatare në këto studime ishte e barabartë me atë që zakonisht do të mësohej në një të tretën deri në gjysmën e vitit të shkollimit normal.

Rezultatet e testeve në Angli në fillim të vitit shkollor 2021-22 sugjerojnë se fëmijët e shkollave fillore ishin pothuajse dy muaj prapa ku duhet të ishin në matematikë dhe një muaj në lexim. Një studim i ngjashëm në Amerikë zbuloi se fëmijët ishin mesatarisht 8-19 javë prapa.

Në disa vende, rezultatet ishin vërtet të tmerrshme. Në Afrikën e Jugut, nxënësit e shkollave fillore të testuar pas një mbylljeje 22-javore, u zbulua se kishin mësuar vetëm rreth një të katërtën e asaj që duhet të kishin. Nxënësit brazilianë të shkollave të mesme që kishin munguar pothuajse gjashtë muaj në shkollën ballë për ballë bënë në mënyrë të ngjashme të tmerrshme. Një studim i 3,000 fëmijëve në Meksikë, të cilët kishin humbur 48 javë të shkollimit personal, sugjeron se ata dukej se kishin mësuar pak ose aspak gjatë asaj kohe.

Për momentin, informacioni rigoroz mbi humbjen e të mësuarit vjen nga vetëm rreth një e gjashta e vendeve, shumica prej tyre të pasura. Llogaritjet e pasme të zarfit të publikuara nga McKinsey përpiqen të plotësojnë boshllëqet. Ato kombinojnë disa grupe të dhënash: sa mësonin zakonisht nxënësit e shkollave në çdo vend përpara mbylljes së shkollave; për sa kohë i mbyllin klasat; dhe sa efektive mund të kenë qenë përpjekjet e tyre në mësimin në distancë. (Vlerësimet e kësaj mase të fundit u bazuan në atë se sa i pasur është secili vend.)

Një përvojë mësimore

Rezultatet e tyre (shih grafikun 3) sugjerojnë se në mbarë botën nxënësit e shkollave mund të jenë tetë muaj prapa nga ku do të ishin normalisht. Dëmi mund të jetë masiv në shumë vende me të ardhura mesatare, të cilat së bashku janë shtëpia e rreth 75% të të gjithë fëmijëve të moshës shkollore. Vonesa në shumë nga ato vende mund të jetë 9-15 muaj. Këto vende përgjithësisht i mbanin ndërtesat e shkollave të mbyllura më gjatë se ato të pasura dhe ndoshta bënin një punë më të keqe të mësimdhënies nga distanca.

Efekti i vlerësuar i pandemisë në arsimin në vendet e varfra ishte më pak i tmerrshëm. Shpjegimi më i mundshëm, mjerisht, është se shkollat ​​në vende të tilla ishin aq të këqija para pandemisë, saqë fëmijët nuk humbën aq shumë kur mbylleshin.

Në mbarë botën fëmijët kanë mbetur më prapa në matematikë sesa në lexim. Nxënësit e moshës së shkollës fillore janë larguar më tej se sa më të rriturit. Nxënësit që ishin më keq përpara pandemisë, përgjithësisht janë përballur më keq me ndërprerjet. Dhe studimet kudo zbulojnë se brenda çdo vendi, fëmijët më të varfër duket se kanë vuajtur më shumë sesa ata më të pasurit. Një punim nga Amerika shqyrton përparimin e fëmijëve në shkollat ​​që qëndruan të largëta për më shumë se gjysmën e vitit shkollor 2020-21. Ai zbulon se fëmijët e regjistruar në institucione që kishin shumë nxënës të varfër humbën gati dy herë më shumë mësim gjatë asaj kohe sesa ata në shkolla ku fëmijët ishin kryesisht më mirë.

Për të reduktuar dëmin e shkaktuar nga mbyllja e shkollave, vendet do të duhet të tërheqin të gjitha ndalesat për të ndihmuar fëmijët të arrijnë hapin. Një fillim i mirë do të ishte t’i ktheni të gjithë në klasa. Edhe atëherë, “biznesi si zakonisht” nuk do të funksionojë, thotë Jaime Saavedra nga Banka Botërore. Fëmijët që nuk kanë marrë mbështetjen e duhur kur janë kthyer në shkollë mund të jenë ende prapa.

Para pandemisë, shumë mësuesve iu desh të luftonin përmes kurrikulave të dendura të mbushura me gjëra të domosdoshme. Detyra e tyre është bërë më e vështirë nga mënyra se si pandemia ka zgjeruar hendekun midis nxënësve me performancën më të mirë dhe më të keqe në secilën klasë. Nxënësit të cilëve shkollimi ishte i lodhshëm para Covid-it janë edhe më të shkëputur tani. Shumë kanë braktisur. Përpjekja për të garuar nxënësit me më shumë materiale në më pak kohë mund të nxisë edhe më shumë të heqin dorë.

Sipas një sondazhi të UNICEF-it, tre të katërtat e gjuhës kanë menduar për të arritur. Gati 70% e tyre kanë dobësuar kurrikulat. Përpjekjet në Indonezi dhe Afrikën e Jugut për të ndarë më shumë nga shkollat ​​e shkollave për lexim dhe matematikë janë të përcaktuara, thonë boffins.

Vendet e pasura kanë investuar para në mësimdhënie, që është më e besueshme për të kuptuar informacionin. Kjo është e bukur, por nuk duhet të jetë e paarritshme në vend më të varfra. Në Bangladesh, një eksperiment që ofron mësimdhënie përmes telefonit gjatë mbylljes së shkollave, që arsimimi i nxënësve të komunikimit rreth 50% më shpejt se për ata që nuk kanë më shumë telefonata. Një skemë e ngjashme në Nepal e rriti mësimin në matematikë me 30%. Rezultatet nga ai pilot sugjeruan se ai mund të rrisë kostot e një numri të madh që jepet nga një vit në shkollë, për rreth 100 dollarë.

Në Botsvana, Indi dhe Zambi studentët po marrin mësime të një lloji të pionierit të Pratham, një OJQ indiane. Mësimdhënia në nivelin e duhur i inkurajon mësuesit të përdorin teste të shkurtra me gojë për t’i renditur nxënësit sipas asaj se sa dinë, dhe jo sipas moshës. Këto grupe takohen çdo ditë për mësime të shkurtra në matematikë dhe lexim. Para pandemisë, klasa të ngjashme në Uttar Pradesh, shteti më i madh i Indisë, rritën pjesën e studentëve që mund të lexonin një paragraf nga 15% në 48% pas vetëm 50 ditësh.

Bijnë zilet

Të dhënat nga disa vende të pasura sugjerojnë se nxënësit e shkollave në ato vende po arrijnë gradualisht. Megjithëse nxënësit e shkollave fillore në Angli janë rreth dy muaj prapa në matematikë, kjo është shumë më mirë se në vjeshtën e vitit 2020, kur ata mbetën me tre muaj e gjysmë. Në vjeshtën e kaluar, nxënësit e klasës së tretë në Ohio kishin rikthyer dy të tretat e të mësuarit që u zbulua se kishte humbur deri në fillimin e vitit shkollor 2020-2021 (kur ata ishin rreth një e treta e vitit prapa ku normalisht do të kam qenë).

Përpara Covid-19, qeveritë në shumë vende në zhvillim po anashkalonin dështimet e mëdha në sistemet e tyre arsimore. Optimistët shpresojnë se pandemia mund t’i nxisë ata të fillojnë të rregullojnë problemet. Skemat për të rikuperuar mësimin e humbur mund të çojnë në reforma të përhershme. Asnjëherë më parë nuk ka pasur aq shumë prova të mira se çfarë funksionon për të përmirësuar shkollimin në shkallë, thotë Benjamin Piper nga Fondacioni Bill & Melinda Gates.

Megjithatë, ky është vetëm një rezultat i mundshëm. Shkollat ​​në një të katërtën e vendeve ende nuk kanë plane për të arritur, thotë unicef. Më pak se gjysma e qeverive kanë shkarravitur strategji që janë në shkallë kombëtare. Fëmijët e varfër po e kthejnë kohën më ngadalë se sa më të pasurit. “Shpenzimet janë befasuese nëse nuk i rregullojmë ato”, thotë Noam Angrist, një specialist arsimi në Universitetin e Oksfordit.

Gjysma e vendeve shkurtuan fondet për arsimin në vitin 2020, viti kur ndërtesat e shkollave u mbyllën për herë të parë. Pjesa e ndihmës së huaj që shkon për arsimin ka rënë. Një e katërta e vendeve të varfra nuk po mbajnë shënim se sa nxënës janë kthyer në shkollë. Është urgjente të shkosh pas braktisjeve ndërkohë që ka ende një shans për t’i tunduar përsëri. “Mund të jetë e pashpresë në gjashtë muaj,” thotë Abhijit Banerjee, një ekonomist dhe fitues i çmimit Nobel.

Saavedra thotë se mbyllja e shkollave ka shkaktuar ndoshta “krizën më të keqe arsimore për një shekull, dhe sigurisht që nga luftërat botërore”. Ai shqetësohet se shumë pak vende e kanë njohur shkallën e katastrofës dhe se kostoja e vërtetë nuk do të jetë e dukshme për vite me radhë. “Frika ime është se 15 vjet nga tani njerëzit do të shkruajnë letra që dokumentojnë të ardhura, produktivitet dhe mirëqenie vazhdimisht më të ulëta për njerëzit që janë tani midis 6 dhe 20 vjeç,” thotë ai. “Unë nuk shoh që shoqëritë ta marrin seriozisht këtë.”

Mësuesit në Chiapas dhe anembanë Meksikës, pajtohen se fëmijët po luftojnë. Ata janë “dy vjet” prapa aty ku duhet të jenë, thotë Vianney Narváez, një mësuese në Mexico City. “Fokusi kryesor duhet të jetë nëse ata janë mirë, jo arsimimi i tyre.” Mësuesit raportojnë se aftësitë bazë si shkrimi i dorës dhe drejtshkrimi kanë shkuar prapa. Ndërtesat e shkollave janë prishur. Disa u plaçkitën ose u dëmtuan gjatë mbylljeve të gjata. Prindërve u është kërkuar të hyjnë për riparime.

Meksika nuk ka bërë asnjë testim kombëtar që mund të tregojë se sa fëmijët kanë mbetur prapa. Vetëm tre nga 32 shtetet e saj kanë bërë vlerësime të mëdha. Qeveria e ka shtyrë këtë vit shkollor në verë. Por nuk ka asnjë plan tjetër kombëtar, as financim të ri, për të zvarritur braktisjet dhe për të nxitur rikthimin. “Është një tragjedi e thellë,” thotë Marco Fernández nga Instituti i Teknologjisë në Monterrey.

Askush në Filipine nuk mund të thotë se kur do të rifillojë shkollimi normal. Ruby Ana Bernardo, një mësuese në Manila, thotë se numri i fëmijëve që paraqiten në mësimet e saj në internet po pakësohet. Qeveria dëshiron që të gjitha shkollat ​​të ofrojnë mësime ballë për ballë gjatë vitit të ardhshëm shkollor. Por për të filluar me këtë do të jetë vetëm me kohë të pjesshme.

Prindërit filipinas kanë ende frikë nga virusi dhe nuk bëjnë bujë. Kriza në shkollë luajti jashtëzakonisht pak rol në fushatën për zgjedhjet presidenciale të vendit, të cilat u fituan në maj nga Ferdinand Marcos, djali i një diktatori të çoroditur. Zonja Madrid në Manila thotë se ajo mendon se disa nxënës të pasur do të jenë në gjendje të kompensojnë kohën e humbur gjatë pandemisë. Por për një fëmijë mesatar, ajo ka frikë se këto vite “do të humbasin”./theeconomist

Youtube

Arkiva

Kategoritë