Enj, Maj 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Hepatiti C dhe simptomat

Hepatiti C është një infeksion viral që shkakton inflamacion të mëlçisë, ndonjëherë duke çuar në dëmtime serioze të mëlçisë. Virusi i hepatitit C (HCV) përhapet përmes gjakut të kontaminuar.

Deri kohët e fundit, trajtimi i hepatitit C kërkonte injeksione javore dhe medikamente orale që shumë njerëz të infektuar me HCV nuk mund t’i merrnin për shkak të problemeve të tjera shëndetësore ose efekteve anësore të papranueshme.

Kjo po ndryshon. Sot, HCV kronike zakonisht shërohet me medikamente orale të marra çdo ditë për dy deri në gjashtë muaj.

Megjithatë, rreth gjysma e njerëzve me HCV nuk e dinë se janë të infektuar, kryesisht sepse nuk kanë simptoma, të cilat mund të duhen dekada për t’u shfaqur. Për këtë arsye, Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA rekomandon që të gjithë të rriturit e moshës 18 deri në 79 vjeç të kontrollohen për hepatitin C, edhe ata pa simptoma ose sëmundje të njohura të mëlçisë. Grupi më i madh i rrezikuar përfshin të gjithë të lindurit midis 1945 dhe 1965 – një popullatë pesë herë më shumë gjasa për t’u infektuar sesa ata të lindur në vitet e tjera.

Infeksioni afatgjatë me virusin e hepatitit C njihet si hepatiti kronik C. Hepatiti kronik C është zakonisht një infeksion “i heshtur” për shumë vite, derisa virusi të dëmtojë mëlçinë aq sa të shkaktojë shenjat dhe simptomat e sëmundjes së mëlçisë.

Shenjat dhe simptomat përfshijnë:        

 • Gjakderdhje e lehtë
 • Mavijosje e lehtë
 • Lodhja
 • Oreks i dobët
 • Ndryshim i ngjyrës së verdhë të lëkurës dhe syve (verdhëza)
 • Urina me ngjyrë të errët
 • Lëkura e kruar
 • Akumulimi i lëngjeve në bark (ascit)
 • Ënjtje në këmbët tuaja
 • Humbje peshe
 • Konfuzion, përgjumje dhe të folur të paqartë (encefalopati hepatike)
 • Enët e gjakut si merimangë në lëkurën tuaj (angioma merimangash)

Çdo infeksion kronik i hepatitit C fillon me një fazë akute. Hepatiti C akut zakonisht kalon i padiagnostikuar sepse rrallë shkakton simptoma. Kur shenjat dhe simptomat janë të pranishme, ato mund të përfshijnë verdhëzën, së bashku me lodhjen, të përzierat, ethe dhe dhimbje muskulore. Simptomat akute shfaqen një deri në tre muaj pas ekspozimit ndaj virusit dhe zgjasin dy javë deri në tre muaj.

Infeksioni akut i hepatitit C nuk bëhet gjithmonë kronik. Disa njerëz pastrojnë HCV nga trupi i tyre pas fazës akute, një rezultat i njohur si pastrimi spontan viral. Në studimet e njerëzve të diagnostikuar me HCV akut, normat e pastrimit spontan viral kanë variuar nga 15% në 25%. Hepatiti C akut gjithashtu i përgjigjet mirë terapisë antiviral./mayoclinic

Arkiva

Kategoritë