Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Hepatiti B dhe simptomat

Hepatiti B është një infeksion serioz i mëlçisë i shkaktuar nga virusi i hepatitit B (HBV). Për disa njerëz, infeksioni i hepatitit B bëhet kronik, që do të thotë se zgjat më shumë se gjashtë muaj. Të kesh hepatit B kronik rrit rrezikun e zhvillimit të dështimit të mëlçisë, kancerit të mëlçisë ose cirrozës – një gjendje që shkakton plagë të përhershme të mëlçisë.

Shumica e të rriturve me hepatit B shërohen plotësisht, edhe nëse shenjat dhe simptomat e tyre janë të rënda. Foshnjat dhe fëmijët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një infeksion kronik (të gjatë) të hepatitit B.

Një vaksinë mund të parandalojë hepatitin B, por nuk ka kurë nëse e keni këtë gjendje. Nëse jeni të infektuar, marrja e disa masave paraprake mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së virusit te të tjerët.

Shenjat dhe simptomat e hepatitit B variojnë nga të lehta në të rënda. Zakonisht shfaqen rreth një deri në katër muaj pasi të jeni infektuar, megjithëse mund t’i shihni ato dy javë pas infektimit. Disa njerëz, zakonisht fëmijët e vegjël, mund të mos kenë asnjë simptomë.

Shenjat dhe simptomat e hepatitit B mund të përfshijnë:

  • Dhimbje barku
  • Urina e errët
  • Ethe
  • Dhimbje kyçesh
  • Humbja e oreksit
  • Nauze dhe të vjella
  • Dobësi dhe lodhje
  • Zverdhja e lëkurës dhe e të bardhës së syve (verdhëza)/mayoclinic

Arkiva

Kategoritë