Mar, Qer 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Gjithçka për mpirjen e gjakut në vena

Dr.Valbona Blaku, Specialiste e Mjekësisë Familjare, Olive Medical & Laboratory Staff

DVT është formimi i një mpiksje gjaku në venë. Shumica e DVT-ve kanë origjinë nga një venë e thellë në pulpat e kembes ose kofshë, por ato mund të ndodhin edhe në pjesë të tjera të trupit, siç janë venat e thella në legen, bark ose krah.

Këto mpiksje mund të kufizojnë rrjedhën e gjakut, duke ngadalësuar ose bllokuar gjakun nga kthimi në mushkëri dhe zemër.

Disa njerëz kanë tendencë të zhvillojnë mpiksje më lehtë se të tjerët. DVT mund të zhvillohet si një ndërlikim i çrregullimeve të tepërta të mpiksjes së gjakut. Ju mund të zhvilloni një rrezik të shtuar të mpiksjes së gjakut për shkak të kushteve ekzistuese, ilaçeve ose zgjedhjes së mënyrës së jetesës . Rrallë, ju mund të keni një predispozitë për shkak të gjeneve që keni trashëguara.Një DVT qe mbetet e patrajtuar, mund të vazhdojë të rritet, përfundimisht duke penguar plotësisht venën dhe duke shkaktuar dhimbje, inflamacion, ënjtje, njollë dhe shpesh dëme të përhershme.

Edhe me trajtimin, mund të ndodhë rritje e rrezikut për një DVT tjetër, siç mund të jenë komplikime afatgjata, të quajtura sindromi posttrombotik (PTS). Kjo gjendje mund të çojë në simptoma kronike në zonën e prekur (p.sh. këmbë, krah) pas një DVT, siç janë ënjtja dhembja, rëndimi, lodhja, ngërçet, lëkura e errësuar, nuanca e kaltë ose siklet jo-specifike. Megjithatë rreziku më i madh ne DVT nuk është mpiksja në vendndodhjen e saj origjinale, por rreziku i tromboembolizmit eshte (pengimi i një ene gjaku në një pjesë të ndryshme të trupit), veçanërisht emboli pulmonare (PE). Kjo ndodh kur një pjesë e mpiksjes së gjakut shpërthen dhe udhëton në mushkëri, ku mund të bllokojë rrjedhën e gjakut në mushkëri. PE është një urgjencë mjekësore që mund të jetë menjëherë e rrezikshme për jetën.
Së bashku, DVT dhe PE grupohen në VTE (tromboembolizëm venoz), mpiksje gjaku që formohen në venat e trupit, por jo ne arterie. Vdekja e papritur është në rreth 25% të atyre me PE.Rreth 30% deri 50% të njerëzve me DVT do të kenë komplikime afatgjata, dhe rreth 30% me DVT dhe / ose PE do të kenë një tjetër VTE brenda 10 viteve.Një numër kushtesh dhe faktorësh mund të rrisin rrezikun për DVT. Për shembull, nëse keni një rrezik të trashëguar, ka të ngjarë të keni rrezik më të madh nëse pini duhan ose përdorni kontraceptivë oralë.

Faktorët më të zakonshëm të rrezikut fitohen më vonë në jetë (ju nuk keni lindur me ta). Me disa nga këta faktorë, ju mund të bëni ndryshime për të ulur rrezikun e mpiksjes së gjakut.Disa shembuj të faktorëve të rrezikut të fituar përfshijnë:

• Mosha – rreziku i mpiksjes rritet sa më i vjetër që jeni (sidomos më i vjetër se mosha 55 vjeç).
• Kushtet kronike si kanceri (kohët e fundit ose të përsëritura), sëmundja e zemrës (dështimi kongjestiv i zemrës), sëmundja e veshkave ( sindroma nefrotike), sëmundja e mushkërive
• Kateteri i vendosur në një venë qendrore – ky është një tub që vendoset në një venë kryesore të trupit në mënyrë që lëngjet dhe ilaçet të mund të administrohen. Këto shoqërohen veçanërisht me DVT që ndodhin në pjesën e sipërme të trupit.
• Rritja e hormonit te estrogjenit – nga marrja e medikamentit (kontrolli i lindjes me bazë estrogjenit ose terapia e zëvendësimit të hormoneve) ose nga shtatzënia (gjatë dhe për deri në 3 muaj pas lindjes së foshnjës)
• Historia personale e DVT – pasi të keni pasur një mpiksje gjaku, rrezikoni të keni perseri DVT
• Imobilizimi – pushimi i zgjatur në shtrat ose ulja për periudha të gjata kohore ngadalëson rrjedhën e gjakut dhe muskujt e pulpave te kembeve nuk kontrahohen për të ndihmuar në qarkullimin e gjakut; çdo gjë që ngadalëson rrjedhën e gjakut për një kohe të konsiderueshme ndonjëherë edhe për disa orë, siç mund të ndodhë gjatë një udhëtimi të gjatë me aeroplan. Kjo quhet staza venoze .
• Kirurgjia, veçanërisht operacionet e barkut ose legenit, pastaj ato te ortopedisë, siç janë operacionet në gju ose kofsha ; mund të ketë një aktivizim të faktorëve të indeve që rrisin rrezikun e koagulimit, si dhe rritje të imobilitetit gjatë rikuperimit.
• Qëndrimi në spital – 50% e mpiksjeve të gjakut ndodhin gjatë ose menjëherë pas operacionit ose qëndrimit në spital
• Sëmundja inflamatore e zorrëve
• Sindromi antifosfolipid (APS) – një çrregullim i tepruar i koagulimit
• Lëndimi në venë – dëmtimi i mureve të venave nga frakturat, dëmtimet e muskujve ose trauma të tjera mund të promovojnë formimin e mpiksjes së gjakut.
• Trashja, pirja e duhanit
• Rrallë, njerëzit trashëgojnë variacione gjenetike (mutacione) që rrisin rrezikun e koagulimit të papërshtatshëm. Disa nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut të trashëguar përfshijnë:Mutacioni i faktorit V Leiden (rezistencë e aktivizuar e proteinës C), Mutacioni i protrombinës (mutacioni i faktorit II), Mangësi në antitrombinë, proteinë C ose proteinë S

Ø Shenjat dhe simptomat-Rreth gjysma e njerëzve me DVT nuk kanë ose kane pak shenja dhe simptoma të dukshme. Nëse keni simptoma, ato mund të zhvillohen papritmas ose gradualisht dhe mund të përfshijnë:Mbledhja e lëngjeve, ënjtja (edema) në këmbën e prekur, dhembje ose butësi në këmbë (mpiksjet që zhvillohen me shpejtësi shpesh shkaktojnë më shumë dhimbje sesa ato që zhvillohen ngadalë), skuqje dhe ngrohtësi e lëkurës në këmbë. Nëse një pjesë e mpiksjes shpërthen dhe udhëton në mushkëri, zhvillohet një emboli pulmonare (PE). Shenjat dhe simptomat e PE mund të zhvillohen shpejt dhe përfshijnë: Dhimbje në kraharor që përkeqësohet me frymëmarrje të thellë ose kollitje, kollitja me gjak, vështirësi në frymëmarrje, rrahjet e shpejta ose të parregullta të zemrës, presioni shumë i ulët i gjakut, i dobët.

Ø Testet e laboratorit-Para se të keni bërë testimin, së pari do të vlerësoheni për mundësinë tuaj për të pasur një DVT. Vlerësimi merr në konsideratë disa faktorë, siç janë historia juaj mjekësore dhe shenjat dhe simptomat.Bazuar në vlerësimin, nëse probabiliteti juaj para testimit është i ulët në mesatar, atëherë me shumë mundësi do të keni një provë D-dimer së pari. Një rezultat negativ D-dimer përjashton një DVT. Një rezultat pozitiv mund të shkaktohet nga një DVT ose shumë kushte të tjera, kështu që një ose më shumë teste imazherie kërkohen për diagnostikim.Nëse probabiliteti juaj para-test është i lartë për një DVT, atëherë një test me dimer shpesh nuk bëhet. Në vend të kësaj, ju do të keni një ose më shumë teste imazherie .

Disa teste të përgjithshme laboratorike mund të bëhen në të njëjtën kohë me një vlerësim fillestar:
Numërimi i plotë i gjakut (CBC) – vlerëson përbërësit e gjakut duke përfshirë trombocitet, fragmentet e qelizave që luajnë një rol në koagulimin e gjakut;
Koha e protrombinës (PT) dhe një kohë e pjesshme e tromboplastinës (PTT) – këto teste vlerësojnë sasinë dhe funksionin e faktorëve të koagulimit të gjakut.
Testet për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut themelor:Nëse jeni të diagnostikuar me një DVT dhe nuk keni faktorë klasikë të rrezikut, ose keni një DVT në moshë të re (më të ri se mosha 50 vjeç) ose në një vend të pazakontë, mund të bëhen testime shtesë për të përcaktuar shkakun themelor. Ky test është i rëndësishëm për të ndihmuar në përcaktimin e rrezikut tuaj për të pasur DVT të përsëritura.
Disa teste mund të bëhen ndërsa jeni trajtuar për një DVT. Shembuj përfshijnë:Lipus antikoagulant dhe antitrupa të tjerë antifosfolipid — për të ndihmuar në diagnostikimin e sindromës antifosfolipide (APS)
Faktori V Leiden dhe protrombina (faktori II) mutacioni 20210 — për të zbuluar faktorët e rrezikut të trashëguar (mund të mos bëhet me DVT e parë, por mund të përdoret nëse keni një mpiksje të përsëritur të gjakut)
Disa teste indikohen nga një mpiksje ekzistuese e gjakut ose nga trajtimi për një DVT dhe nuk mund të bëhen derisa të keni trajtuar dhe zgjidhur mpiksjen . Doktori mund të urdhërojë testet e mëposhtme disa javë ose muaj më vonë për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të DVT. Këto teste ndihmojnë në zbulimin e mungesës së faktorëve të koagulimit të gjakut:

Ø Parandalimi i DVT dhe PE për herë të parë dhe DVT-ve të përsëritura fillon duke minimizuar faktorët e rrezikut që mund te janë:Shmangia e uljes për periudha të zgjatura kohe duke ecur përreth çdo 2 deri në 3 orë , lëvizja posa të mundeni pasi të kufizoheni në shtrat. Lëvizja sa më shpejt që të lejohet pas një operacioni dhe / ose duke përdorur mjete mekanike për të ndihmuar lëvizjen e gjakut në këmbë (siç janë mëngët pneumatike që përshtaten mbi këmbët dhe presionin e pulsit). Marrja e ilaçeve para, gjatë, dhe pas një operacioni për të ndihmuar në parandalimin e një DVT.Heqja dorë nga pirja e duhanit. Të qenit i vetëdijshëm për faktorët e rrezikut dhe të komunikoni me mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor per te marr e terrapin e rekomanduar antikoagulante afatshkurtër ose afatgjatë, që është përshtatur individualisht për situatën tuaj. Parandalimi i PTS dhe Simptoma Relief-Qorape të graduara te kompresimit mund të përshkruhen për të parandaluar sindromën postthrombotike (PTS) dhe ënjtjen e këmbëve, si dhe për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave. Ato janë çorape elastike që i përshtaten secilit person dhe janë shumë të ngushtë në kyçin e këmbës dhe më pas shtrëngojnë më pak.

Ø Ilaçet në dispozicion për të trajtuar DVT po evoluojnë vazhdimisht:
Ø Antikoagulantët – janë trajtimet më të zakonshme për DVT. Ato ndalojnë një mpiksje gjaku të rritet më e madhe ndërsa trupi ngadalë reabsorbon atë. Ato gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e formimit të trombeve te rinje. Ekzistojnë një numër i këtyre ilaçeve që mund të jepen me injeksion ose të merren si pilula. Secila prej këtyre mbart një rrezik për të shkaktuar episode gjakderdhjeje. Disa kërkojnë monitorim me teste gjaku, disa jo. Rreziqet, përfitimet dhe kostot e antikoagulantëve të ndryshëm duhet të diskutohen me mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor.
Ø Vendosja e filtrit IVC – nëse tregohet bazuar në vlerësimin klinik, një pajisje filtrimi mund të vendoset brenda kanavës infektive të venave (IVC, një venë e madhe në bark) që kthen gjakun nga pjesa e poshtme e trupit në zemër) për të parandaluar ngjitjen e mpiksjes deri në mushkëri.
Ø Trombolitik / Thromboliza (zakonisht quhet “bust i mpiksjes”) – në raste të rënda, ilaçet mund të injektohen në gjak ose të dorëzohen direkt përmes një kateteri në vendin e mpiksjes në vena. Ata shpërndajnë mpiksjen, por mbartin rrezik të shkaktojnë gjakderdhje serioze (si p.sh. brenda kokës).
Ø Heqja kirurgjikale e mpiksjes kjo procedurë mund të bëhet përmes një larmie metodash, duke përfshirë përdorimin e kateterit dhe tullumbacit të drejtuar. Heqja kirurgjikale e një mpiksje mund të kryhet kur nuk mund t’ju jepen antikoagulantë, por mbart rreziqet e veta.


Youtube

Arkiva

Kategoritë