Sht, Dhj 4, 2021
Banner Top
Banner Top

Nga shumë gjendje shëndetësore me të cilat jetojnë njerëzit, diabeti konsiderohet të jetë ai që kërkon më shumë disiplinë sa i përket ushqimit dhe stilit të jetesës, përndryshe mund të dëmtojë rëndë trupin, kryesisht zemrën.

Dr.Sanjay Gogia, drejtor në Spitalin Fortis Shalimar Bagh, thotë se diabeti ka disa pasoja negative në shëndet që përfshijnë kolesterolin e lartë, rritjen e shanseve për sulm në zemër dhe goditje në tru.

“Të dhënat nga Shoqata Amerikane e Zemrës kanë treguar se 65 përqind e njerëzve me diabet humbin jetën për shkak të një lloj sëmundjeje të zemrës ose goditjes në tru. Pacientët diabetikë kanë një rrezik për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare që është më shumë se dyfishi i njerëzve që nuk kanë diabet”, shpjegon ai.

Mënyra më e mirë për të parandaluar ose ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës është miratimi dhe mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm.

Këto janë gjërat që diabetikët duhet të dinë për ruajtjen e shëndetit të zemrës:

* Diabeti ka nevojë për monitorim të vazhdueshëm dhe kujdes mjekësor. Është e rëndësishme të mbani nën kontroll nivelin e sheqerit në gjak.

* Meqenëse diabeti shpesh shkakton hipertension, kontrolli i shpeshtë është i nevojshëm për të mbajtur nën kontroll nivelin e presionit të gjakut.

* Njerëzit që vuajnë nga diabeti duhet të mbajnë presionin e gjakut në nivelin 130/80.

* Niveli i kolesterolit duhet të mbahet nën kontroll, me udhëzimin e një mjeku specialist.

* Humbja e njëfarë peshe ndihmon vërtet për të menaxhuar jo vetëm diabetin, por edhe kolesterolin dhe hipertensionin.

* Stërvistjet e përditshme janë domosdoshmëri.

* Pas konsultimit me një nutricionist, diabetikët duhet të mbajnë një dietë të shëndetshme për zemrën, siç është dieta mesdhetare.

* Të ndalohet pirja duhanin.

* Të menaxhohet stresi.

Arkiva

Kategoritë