Die, Jan 23, 2022
Banner Top
Banner Top
Gjashtë gjëra që mund të mos i keni dëgjuar nga mjeku për kancerin e gjirit

Kur bëhet fjalë për kancerin e gjirit, ekipi mjekësor mund t’ju ofrojë një mori këshillash mjekësore të ekspertëve.

Por kur bëhet fjalë për përvojën aktuale, si të menaxhoni efektet anësore dhe njohurit afatgjata mbi opsionet tuaja, mund të kuptohet më mirë nëse flisni me gratë e tjera që kanë ecur në rrugën e kancerit të gjirit para jush.

Pra, më poshtë ua sjellim gjashtë informacione të tjera që duhet t’i dini:

Opsionet e trajtimit të fertilitetit eksplorohen më së miri para se të filloni kimioterapinë

Shumë herë, ky hap mund të anashkalohet në procesin e përshpejtimit të trajtimit tuaj. Por, diskutimi i opsioneve të ruajtjes së fertilitetit para fillimit të çdo kimioterapie, e cila mund të ndikojë në pjellorinë afatgjatë, është e rëndësishme, shkruan Healthline.

Kur flokët bien, mund të jetë e dhimbshme

Ndërsa folikulat vdesin, mund të ketë një ndjesi të dhimbshme në lëkurën e kokës. Shumë të mbijetuar do t’ju rekomandojnë të rruani kokën me një brisk sapo të fillojë kjo ndjesi në mënyrë që të minimizoni shqetësimin.

Është gjithmonë e rëndësishme të flisni me ekipin tuaj të trajtimit për efektet anësore të panjohura që po përjetoni për të ditur nëse ato janë pjesë të pritshme të trajtimit.

Mund të përjetoni shtim të konsiderueshëm në peshë

Shumë njerëz e lidhin humbjen e peshës me kimioterapinë, por disa gra kanë përvojën e kundërt dhe në fakt fitojnë peshë. Secila prej tyre mund të jetë sfiduese, si fizikisht ashtu edhe emocionalisht.

Mjekimi mund të ndikojë në dëshirën tuaj seksuale

Lupron dhe ilaçe të tjera që bllokojnë hormonet mund të shkaktojnë tharje vaginale dhe marrëdhënie të dhimbshme, si dhe të ulin dëshirën tuaj seksuale. Mos harroni, ju nuk jeni vetëm në këto sfida. Ka mundësi trajtimi, dhe sa më shpejt të ndërhyni, aq më mirë. Mos u turpëroni të pyesni për opsionet tuaja. Nëse ekipi i onkologjisë nuk mund t’ju këshillojë më tej në këtë fushë, ata duhet të jenë në gjendje t’ju referojnë tek një mjek që mundet. Gjinekologu gjithashtu mund të jetë një zgjedhje e mirë për të diskutuar shqetësimet tuaja.

Trajtimet plotësuese ndihmojnë në menaxhimin e efekteve anësore
Gjithnjë e më shumë, onkologët po njohin përfitimet e terapive holistike dhe plotësuese, të tilla si masazhi, akupunktura dhe më shumë. Pyesni qendrat lokale për mbështetjen e kancerit për referime. Disa qendra kanë një program onkologjik integrues ku këto shërbime ofrohen nga një ekip që mund të komunikojë me ekipin tuaj të trajtimit të kancerit.

Jeta pas kancerit mund të jetë më e vështirë emocionalisht sesa trajtimi aktiv
Kur të bëhen të gjitha takimet dhe nuk jeni duke u kontrolluar rregullisht, mund të jetë shqetësuese. Ndonjëherë mund të ndihet edhe më e vështirë nëse ata përreth jush janë gati për të festuar dhe “vazhduar”, dhe ju nuk jeni.

Mos kini frikë nëse e gjeni veten duke luftuar për ta përballuar. Ju nuk jeni vetëm në këto ndjenja dhe është një ide e mirë të kontaktoni ekipin tuaj të trajtimit për shërbimet mbështetëse, të cilat mund të përfshijnë një profesionist të shëndetit mendor.

Arkiva

Kategoritë