Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Fruthi: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Fruthi është një sëmundje virale shumë infektive që mund të jetë shumë e pakëndshme dhe ndonjëherë të çojë në komplikime serioze.

Çdokush mund të marrë fruthin nëse nuk është vaksinuar ose nuk e ka patur më parë, megjithëse është më i zakonshëm tek fëmijët e vegjël.

Simptomat

Simptomat fillestare të fruthit zhvillohen rreth 10 ditë pasi të jeni infektuar. Këto mund të përfshijnë:

  • simptoma të ngjashme me të ftohtin, të tilla si teshtitje dhe kollë
  • sy të lënduar, të kuqërremtë që mund të jenë të ndjeshëm ndaj dritës
  • një temperaturë e lartë (ethe), e cila mund të arrijë rreth 40C (104F)
  • njolla të vogla të bardha me gri në brendësi të faqeve

Disa ditë më vonë, do të shfaqet një skuqje me njolla të kuqe-kafe. Kjo zakonisht fillon në kokë ose në qafën e sipërme, përpara se të përhapet jashtë në pjesën tjetër të trupit.

Kur të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm

Ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur nëse dyshoni se ju ose fëmija juaj mund të keni fruth.

Eshtë më mirë të telefononi para vizitës tuaj pasi operacioni juaj mjekësor mund të duhet të bëjë rregullime për të zvogëluar rrezikun e përhapjes së infeksionit tek të tjerët.

Ju gjithashtu duhet të shihni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse keni qenë në kontakt të ngushtë me dikë që ka fruth dhe nuk jeni vaksinuar plotësisht (keni pasur dy doza të vaksinës MMR) ose nuk keni pasur infeksion më parë – edhe nëse nuk keni keni ndonjë simptomë.

A është fruthi serioz?

Fruthi mund të jetë i pakëndshëm, por zakonisht do të kalojë në rreth 7 deri në 10 ditë pa shkaktuar ndonjë problem të mëtejshëm.

Pasi të keni patur fruth, trupi juaj krijon rezistencë (imunitet) ndaj virusit dhe ka shumë pak gjasa që ta merrni përsëri.

Sidoqoftë, fruthi mund të çojë në komplikime serioze dhe potencialisht të rrezikshme për jetën në disa njerëz. Këto përfshijnë infeksione të mushkërive (pneumoni) dhe trurit (encefalit).

Parandalimi

Fruthi mund të parandalohet duke bërë vaksinën e fruthit, shytave dhe rubeolës (MMR).

Kjo jepet në dy doza si pjesë e programit të vaksinimit të fëmijërisë NHS. Doza e parë jepet kur fëmija juaj është rreth 12 muajsh dhe një dozë e dytë jepet nga mosha 3 vjeç 4 muaj.

Të rriturit dhe fëmijët e moshuar mund të vaksinohen në çdo moshë nëse nuk janë vaksinuar plotësisht më parë. Pyesni mjekun tuaj për vaksinimin.

Youtube

Arkiva

Kategoritë