Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Fruthi i keq dhe simptomat

Ethet e kuqe flakë është një sëmundje bakteriale që zhvillohet te disa njerëz që kanë streptokokë. E njohur edhe si scarlatina, ethet e kuqe flakë shfaq një skuqje të kuqe të ndezur që mbulon pjesën më të madhe të trupit. Ethet e kuqe flakë pothuajse gjithmonë shoqërohen me dhimbje fyti dhe temperaturë të lartë.

Skarlatina është më e zakonshme tek fëmijët e moshës 5 deri në 15 vjeç. Edhe pse skarlatina dikur konsiderohej një sëmundje e rëndë e fëmijërisë, trajtimet me antibiotikë e kanë bërë atë më pak kërcënuese. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, skarlatina mund të rezultojë në kushte më serioze që prekin zemrën, veshkat dhe pjesë të tjera të trupit.

Shenjat dhe simptomat që i japin emrin skarlatinës përfshijnë:

Skuqje e kuqe

Skuqja duket si djegie nga dielli dhe ndjehet si letër zmerile. Zakonisht fillon në fytyrë ose qafë dhe përhapet në trung, krahë dhe këmbë. Nëse ushtrohet presion në lëkurën e skuqur, ajo do të zbehet.

Vijat e kuqe

Palosjet e lëkurës rreth ijeve, sqetullave, bërrylave, gjunjëve dhe qafës zakonisht bëhen të kuqe më të thellë se skuqja përreth.

Fytyrë e skuqur

Fytyra mund të duket e skuqur me një unazë të zbehtë rreth gojës.

Gjuha luleshtrydhe

Gjuha në përgjithësi duket e kuqe dhe me gunga, dhe shpesh mbulohet me një shtresë të bardhë në fillim të sëmundjes.

Skuqja dhe skuqja në fytyrë dhe gjuhë zakonisht zgjasin rreth një javë. Pasi këto shenja dhe simptoma janë zbutur, lëkura e prekur nga skuqja shpesh zhvishet.

Arkiva

Kategoritë