Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Fruthi dhe simptomat e këtij virusi

Fruthi është një infeksion i fëmijërisë i shkaktuar nga një virus. Dikur mjaft i zakonshëm, tani fruthi pothuajse gjithmonë mund të parandalohet me një vaksinë. I quajtur edhe rubeola, fruthi mund të jetë serioz dhe madje fatal për fëmijët e vegjël.

Ndërsa normat e vdekjeve kanë rënë në mbarë botën pasi më shumë fëmijë marrin vaksinën e fruthit, sëmundja ende vret më shumë se 100,000 njerëz në vit, shumica nën moshën 5 vjeç.

Si rezultat i shkallës së lartë të vaksinimit në përgjithësi, fruthi nuk është i përhapur në Shtetet e Bashkuara për më shumë se një dekadë. Shtetet e Bashkuara kishin rreth 30 raste të fruthit në vitin 2004, por më shumë se 600 raste në vitin 2014. Shumica e këtyre rasteve e kishin origjinën jashtë vendit dhe kishin ndodhur te personat që ishin të pavaksinuar ose që nuk dinin nëse ishin apo jo të vaksinuar.

Shenjat dhe simptomat e fruthit shfaqen rreth 10 deri në 14 ditë pas ekspozimit ndaj virusit. Shenjat dhe simptomat e fruthit zakonisht përfshijnë:

Ethe

Kolle e thate

Rrjedhja e hundës

Dhimbje të fytit Sytë e përflakur (konjuktiviti)

Njolla të vogla të bardha me qendra të bardha kaltërosh në një sfond të kuq të gjetura brenda gojës në rreshtimin e brendshëm të faqes – të quajtura gjithashtu njollat ​​e Koplikut

Një skuqje e lëkurës e përbërë nga njolla të mëdha, të sheshta që shpesh rrjedhin në njëra-tjetrën/ mayoclinic

Arkiva

Kategoritë