Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Epilepsia dhe diagnostikimi i kësaj sëmundje

Epilepsia është një gjendje neurologjike e shkaktuar nga shqetësimet elektrike në tru. Gjendja rezulton në konvulsione, të cilat mund të shkaktojnë sjellje, lëvizje ose përvoja të pazakonta, dhe nganjëherë mungesë të vetëdijes ose humbje të vetëdijes.

Epilepsia diagnostikohet kur keni pasur dy ose më shumë kriza dhe nuk ka asnjë gjendje mjekësore pas tyre, të tilla si tërheqja e alkoolit ose sheqeri i ulët në gjak.1

Ndërsa shkaku i saktë i epilepsisë është i panjohur në rreth gjysmën e rasteve, ndonjëherë ajo shfaqet në familje ose mund të rezultojë nga kushte të ndryshme si goditje në tru, infeksione dhe lëndime traumatike të trurit. Opsionet e trajtimit përfshijnë medikamente kundër konvulsioneve dhe, në disa raste, kirurgji.

Një sërë testesh përdoren për të ndihmuar në diagnostikimin e epilepsisë, duke përfshirë një ekzaminim neurologjik dhe një elektroencefalogram (EEG). Teste të tjera mund të përfshijnë studime të gjakut dhe imazhe të trurit, të tilla si skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT), imazhi i rezonancës magnetike (MRI) dhe tomografia me emetim pozitron (PET)./VWH

Youtube

Arkiva

Kategoritë