Hën, Dhj 6, 2021
Banner Top
Banner Top
Dy të tretat e çifteve fillojnë si miq, zbulon studimi

Studimi i ri sugjeron se afërsisht dy të tretat e çifteve fillojnë si miq dhe mbajnë një marrëdhënie platonike për periudha të gjata para se të krijojnë një romancë.

Danu Anthony Stinson, një profesoreshë e asociuar në departamentin e psikologjisë në Universitetin e Victoria, Kanada dhe bashkautorët e saj hetuan përvojën e gati 1,900 studentëve të universitetit dhe të rriturve me burime të mëdha njerëzish, përfshirë 677 të cilët ishin të martuar ose në një partneritet të përbashkët ligjor, të gjithë u pyetën nëse ishin miq me partnerin e tyre aktual romantik para se të lidheshin.

Shumica e pjesëmarrësve, 68 për qind, raportuan se marrëdhënia e tyre aktuale ose më e fundit romantike filloi si një miqësi, pavarësisht nga gjinia, mosha, nivelet e arsimit ose grupet etnike. Shkalla e fillimit të miqve të parë ishte edhe më e lartë midis 20-vjeçarëve dhe brenda komuniteteve LGBTQ +, me 85 për qind të çifteve të tilla që thanë se romanca e tyre filloi si një miqësi, shkruan The Guardian.

Si bëhet një marrëdhënie platonike romantike dhe cili është me të vërtetë dallimi midis miqve dhe të dashuruarve është një pyetje që ende nuk zgjidhet, tha Stinson.

Disa përshkruanin si miqësi mbajtjen për dore, prezantimet familjare, udhëtimet së bashku, përqafimin pranë zjarrit dhe madje edhe marrëdhëniet seksuale. Të tjerët i kategorizuan ato sjellje të sakta si romantike. “Pra, ekziston një vijë e madhe, e çrregullt dhe e paqartë midis miqësisë dhe romancës … thekson se si në të vërtetë nuk mund të përcaktoni për dikë tjetër se çfarë është miqësia përkundër asaj që është një romancë”, tha ajo. “Ata e përcaktojnë atë vetë”.

Në studim, afërsisht 300 studentë të universitetit u pyetën gjithashtu se sa zgjati “faza e miqësisë” dhe nëse ata preferonin të ishin miq para se t’i merrnin gjërat në një drejtim romantik. Mesatarisht, ata ishin miq për gati 22 muaj para se marrëdhënia të bëhej romantike dhe pothuajse gjysma e mostrës totale menduan se miqësia ishte mënyra më e mirë për të filluar një marrëdhënie të re romantike, përkundrejt opsioneve të tjera.

Arkiva

Kategoritë