Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Disa mënyra se si të hamë shëndetshëm dhe lirë

Ushqimi i qëndrueshëm mund të zvogëlojë gjurmën tuaj të karbonit, të kursejë burime të çmuara dhe të mbështesë sisteme ushqimore më etike.

Plus, madje mund t’ju kursejë para. Ndryshe nga sa mund të besoni në lidhje me nevojën për të blerë të gjithë përbërësit organikë, produkte të kushtueshme vegane ose vetëm mish të ushqyer me bar, një dietë miqësore me mjedisin nuk ka pse të zbrazë llogarinë tuaj bankare.

Nëse keni shijuar ndonjëherë një luleshtrydhe të pjekur plotësisht në qershor ose një kërcell shpargu krokant në prill, keni përjetuar shpërblimet e shijshme të të ngrënit sezonal.

Ushqimet e korrura në sezon priren të jenë në kulmin e pjekurisë dhe shijes – dhe ndonjëherë ato janë edhe më të larta në lëndë ushqyese. Për shembull, një studim zbuloi se brokoli i rritur në sezon kishte më shumë vitaminë C sesa brokoli i rritur jashtë sezonit.

Planifikimi i vakteve mund t’ju ndihmojë të ndiqni një dietë më të shëndetshme duke ju vënë në kontroll të asaj që do të hani dhe duke ju lejuar të bëni zgjedhje ushqimore të qëllimshme dhe ushqyese që përputhen me qëllimet tuaja shëndetësore.

Krijimi i një liste të detajuar të asaj që ju nevojitet në dyqan mban shpenzimet e ushqimit në rrugën e duhur, duke parandaluar blerjet impulsive.

Meqenëse minimizimi i ushqimit të hedhur është një mënyrë e shkëlqyer për të ndërmarrë veprime për planetin, është më mirë të mbani – dhe të hani – mbetjet tuaja në vend që t’i hidhni jashtë. Nëse nuk jeni të sigurt se sa gjatë qëndrojnë të mira mbetjet, shikoni këtë artikull.

Përveç reduktimit të mbeturinave ushqimore, ngrënia e mbetjeve ju pengon të shpenzoni për ushqime të reja ose ushqime të reja që nuk ju nevojiten vërtet./healthline

Arkiva

Kategoritë