Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Diagnoza dhe trajtimi i një tumori parotid

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar një tumor parotid mund të përfshijnë:

Një provim fizik. Mjeku juaj do të ndjejë nofullën, qafën dhe fytin tuaj për gunga ose ënjtje.

Mbledhja e një kampioni të indit për testim (biopsi). Mjeku juaj mund të rekomandojë një procedurë biopsie me gjilpërë, të tilla si aspirimi me gjilpërë të hollë ose biopsi me gjilpërë bërthamore, për të mbledhur një mostër indi për testim. Gjatë një biopsie me gjilpërë, mjeku fut një gjilpërë të hollë përmes lëkurës tuaj dhe në gjëndrën parotide të prekur. Gjilpëra përdoret për të nxjerrë një mostër qelizash ose lëngu.

Në laborator, mjekët mund të përcaktojnë se cilat lloje të qelizave janë të përfshira dhe nëse ato janë kanceroze. Mjeku juaj e përdor këtë informacion për të përcaktuar prognozën tuaj dhe cilat trajtime janë më të mira për ju.

Testet imazherike. Mjeku juaj mund të rekomandojë teste imazherike të gjëndrës parotide për të ndihmuar në kuptimin e madhësisë së tumorit tuaj. Nëse tumori juaj parotid është kanceroz, mund t’ju nevojiten analiza për të kërkuar shenja që kanceri është përhapur. Testet mund të përfshijnë ultratinguj, MRI dhe CT.

Mjekimi

Trajtimi i tumorit parotid zakonisht përfshin kirurgji për të hequr tumorin. Nëse tumori përmban qeliza kanceroze, mjeku juaj mund të rekomandojë trajtime shtesë, të tilla si terapi me rrezatim dhe kimioterapi./ mayoclinic

Arkiva

Kategoritë