Mar, Nën 30, 2021
Banner Top
Banner Top
Diabeti dhe artriti (dhimbja e nyjeve)?

Shkruan: Dr. Fidan S. Berisha – Reumatolog

Diabeti mund të shkaktojë dhimbje nyjesh në mënyra të ndryshme, duke përfshirë dëmtimin e kyçeve ose nervave. Ai gjithashtu ka lidhje me dy lloje të artritit (Artritin reumatoid dhe Osteoartritin). Me kalimin e kohës, diabeti i pakontrolluar mund të prekë muskujt dhe skeletin, duke çuar në dhimbje kyçesh, dëmtime nervore dhe simptoma të tjera.

Gjithashtu, sipas Fondacionit Amerikan të Artritit, njerëzit me diabet kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë artrit. Vazhdoni të lexoni për më shumë informacion në lidhje me lidhjet midis diabetit, artritit dhe dhimbjes së kyçeve.

Unë gjithashtu do të përshkruaj simptomat treguese dhe gamën e trajtimeve. Si shkakton diabeti dhimbje të kyçeve? Diabeti është një sëmundje kronike e karakterizuar nga probleme me insulinën dhe sheqerin në gjak, i njohur edhe si glukoza në gjak. Insulina është një hormon që dërgon glukozën nga gjaku në qelizat e trupit.

Nëse një person ka shumë shpesh nivele të larta të glukozës në gjak dhe nuk merr trajtim, kjo mund të çojë në një sërë probleme shëndetësore. Diabeti i tipit 1 është një çrregullim autoimune. Ndodh kur pankreasi nuk prodhon insulinë. Diabeti i tipit 2 është një gjendje e fituar. Ajo bën që trupi të prodhojë më pak insulinë dhe hormoni nuk funksionon në mënyrë efektive.

Më poshtë, do përshkruaj disa mënyra se si diabeti mund të shkaktojë dhimbje kyçesh. Probleme muskuloskeletore Me kalimin e kohës, nëse një person nuk merr trajtim efektiv, diabeti mund të çojë në prishjen e sistemit musculoskeletal. Kjo mund të përfshijë dëmtime të nyjeve dhe një gamë të kufizuar lëvizjesh të nyjëve. Diabeti gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në nerva dhe enët e vogla të gjakut.

Si rezultat, anomalitë e duarve janë shumë të zakonshme tek njerëzit me këtë gjendje. Disa sëmundje të nyjeve priren të zhvillohen tek njerëzit me diabet tip 1 ose tip 2. Problemet e nyjeve shpesh lidhen me kohëzgjatjen dhe kontrollin e diabetit. Këto kushte përfshijnë: – [ ] sindromen e tunelit karpal – [ ] Kontraktura e Dupuytrenit, ose tërheqja e pëllëmbës – [ ] Trigger finger Disa njerëz me diabet zhvillojnë trashjen e lëkurës në gishta së bashku me uljen e gamës së lëvizshmërisë së nyjeve.

Njerëzit gjithashtu mund të përjetojnë dhimbje në shpatull, për shkak të shpatullës së ngrirë(frozen shoulder) ose të tendinitit të manshetës rrotulluese (cuff tendinitis). Kur nyjet dëmtohen, amortizimi nuk funksionon më në mënyrë efektive. Si rezultat, kockat mund të fërkohen së bashku, duke shkaktuar inflamacion, ngurtësi dhe dhimbje. Një person mund të përjetojë kufizim në lëvizjeven e nyjeve. Nyja Charcot Nyja e Charcot, e quajtur gjithashtu artropati neuropatike, rezulton nga dëmtimi nervor i shkaktuar nga diabeti.

Termi mjekësor për dëmtimin nervor të lidhur me diabetin është neuropatia diabetike. Neuropatia diabetike mund të shkaktojë mpirje në gjymtyrë, të tilla si këmbët dhe kyçet. Me kalimin e kohës, një person mund të humbbas apo të ketë fare pak ndjesi në këto zona. Mund të jetë më e lehtë për të përdredhur ose thyer një këmbë, për shembull, pa e kuptuar shkallën e dëmtimit, madje madje dhe mund te perjetoj djegje te shkalles së rëndë të lëkures dhe nyjes pa e kuptuar fare! Thyerjet dhe ndrydhjet e vogla mund të bëjnë presion në nyjet e këmbës.

Rënia e furnizimit me gjak dhe faktorët mekanikë kontribuojnë, me kalimin e kohës, në dëmtimin e nyjeve dhe deformimet fizike. Në disa raste, personi mund të jetë në gjendje të ndihmojë në parandalimin e këtij dëmi. Më poshtë gjeni disa shenja paralajmëruese të kyçit të Charcot: – [ ] skuqje ose ënjtje – [ ] mpirje – [ ] dhimbje në nyje – [ ] zonat që ndjehen të nxehta në prekje – [ ] ndryshime në pamjen e këmbës(shputës) Nëse artikulacioni i Charcot, ose artropatia neuropatike, po shkakton dhimbje, shmangni përdorimin e këmbës së prekur derisa të shërohet. Nëse këmbët janë të mpirë, merrni parasysh përdorimin e mbështetjes shtesë, si p.sh. Mjekët zakonisht e trajtojnë nyjen e Charcot me mbëshjellje gipsi.

Lidhjet me artritin Njerëzit me diabet kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar artrit. Megjithatë, rreziku i artritit mund të ndryshojë, në varësi të faktit nëse një person ka diabet të tipit 1 ose të tipit 2. Artriti reumatoid dhe diabeti i tipit 1 Si artriti reumatoid ashtu edhe diabeti i tipit 1 janë çrregullime autoimune. Kjo do të thotë që, në të dyja rastet, sistemi imunitar po sulmon një pjesë tjetër të shëndetshme të trupit. Në një person me Artrit reumatoid, sistemi imunitar sulmon indet në nyje, duke shkaktuar ënjtje, dhimbje dhe deformime.

Tek një person me diabet tip 1, sistemi imunitar sulmon pankreasin, duke shkatërruar qelizat qe prodhojn insulin dhe duke ndaluar prodhimin e insulinës. Si Artriti reumatoid ashtu edhe diabeti i tipit 1 përfshijnë inflamacionin, dhe disa shenja klinike të inflamacionit – duke përfshirë proteinën C-reaktive dhe nivelet e interleukinës-6 – janë vazhdimisht të larta te njerëzit që kanë njërën prej këtyre sëmundjeve. Të kesh një sëmundje autoimune mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së dytë. Kjo ndihmon për të shpjeguar pse diabeti i tipit 1 dhe artriti reumatoid mund të bashkëjetojnë. Osteoartriti dhe diabeti i tipit 2 Ndryshe nga diabeti i tipit 1, tipi 2 lidhet shumë me peshën e tepërt trupore.

Të qenit mbipeshë ose obeziteti rrit gjithashtu rrezikun e një personi për të zhvilluar osteoartrit, pasi pesha ushtron stres shtesë në nyje, veçanërisht në pjesën e poshtme të trupit. Një person mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe OA duke mbajtur një peshë të shëndetshme, përmes një diete të shëndetshme dhe ushtrimeve të rregullta. Nëse një person ka një nga këto gjendje, ose të dyja (Osteoartritin dhe Diabetin tip 2), arritja e mbajtjs së një peshe të shëndetshme mund të përmirësojë simptomat e tij. Sipas Fondacionit amerikan për Artritin, humbja e 10-15 kilogramëve, për shembull mund të përmirësojë ndjeshëm nivelin e dhimbjes së gjurit te një person me osteoartrit.

Gjithashtu, tek një person me diabet të tipit 2, humbja e 5-10% të peshës totale trupore mund të ulë ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak. Si rezultat, ata mund të kenë nevojë të marrin më pak ilaçe për sëmundjen. Trajtimi dhe menaxhimi Marrja e medikamenteve anti-inflamatore pa recetë, si ibuprofeni, shpesh mund të zvogëlojë dhimbjen dhe ënjtjen në nyje.

Flisni me një mjek-reumatolog se cfar doze dhe si duhet të përdoret ibuprofeni në terma afatshkurtër dhe afatgjatë. Nëse dhimbja e nyjeve dhe simptomat e tjera vazhdojnë, diskutoni opsionet e trajtimit me mjekun tuaj reumatolog. Disa njerëz përfitojnë nga mbajtëset, ortotikët, rregullimet në stilin e jetës ose mjekimin e tyre me ilaqe, apo një kombinim të këtyre opsioneve. Diabeti i tipit 1 dhe tipi 2 kanë shkaqe dhe trajtime të ndryshme. Njerëzit me diabet të tipit 1 zakonisht duhet të marrin forma të insulinës për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Njerëzit me diabet të tipit 2 gjithashtu mund të kenë nevojë për insulinë.

Shpesh, ata duhet të marrin vetëm ilaçe që përmirësojnë përgjigjen e insulinës së tyre ndaj sheqerit në gjak apo dhe që stimulojnë pankreasin për të prodhuar insulinë. Njerëzit me cilindo lloj diabeti përfitojnë nga mbajtja e një diete të shëndetshme dhe niveli i stërvitjes fizike. Arritja dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme ka përfitime shtesë për njerëzit me diabet të tipit 2. Marrja e hershme e trajtimit mund të ndihmojë një person të shmangë ndërlikimet afatgjata të diabetit, të tilla si dëmtimi i kyçeve dhe keqformimet. Prediabeti dhe dhimbja e nyjeve Pesha e tepërt e vë një person në rrezik si nga prediabeti ashtu edhe nga dhimbjet e nyjeve. Pesha mund të çojë në nivele më të larta të sheqerit në gjak dhe pankreasi mund të mos jetë në gjendje të prodhojë mjaftueshëm insulinë për të plotësuar nevojat e organizmit. Kjo mund të shkaktojë që një person të zhvillojë diabetin e tipit 2.

Mbajtja e peshës shtesë gjithashtu streson nyjet, veçanërisht në pjesën e poshtme të trupit. Për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe për të kufizuar stresin në nyje, një person duhet të mbajë një peshë të shëndetshme. Shpesh, një person mund ta bëjë këtë duke ushtruar rregullisht dhe duke ngrënë një dietë të shëndetshme, plot me drithëra, perime, fruta dhe proteina pa yndyrë.

Përmbledhje

Kur një person me diabet nuk merr trajtim efektiv, diabeti mund të shkaktojë dhimbje të nyjeve. Dhimbja mund të rezultojë nga efektet e diabetit në sistemin musculoskeletal ose nervor. Dhimbja e nyjëve mund të ndodhë gjithashtu nëse diabeti po shkakton artritin, siq janë Artriti Reumatoid ose Osteoartriti. Në disa njerëz, qetësuesit e dhimbjeve pa recetë (paracetamol, ibuprofen, naproxen…etj) dhe ilaçet anti-inflamatore janë të mjaftueshme për të reduktuar dhimbjen e kyçeve. Të tjerët mund të kenë nevojë për trajtim shtesë. Ngrënia e një diete të shëndetshme, ushtrimet e rregullta dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave dhe parandalimin e komplikimeve. nga: Dr. Fidan S. Berisha – Reumatolog

Arkiva

Kategoritë