Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Çka janë polipet e hundës dhe si t’i parandalojmë?

Polipet e hundës janë rritje ose dobësi në rreshtimin e zgavrës së hundës. Ato zakonisht ngushtojnë pasazhet e sinusit, duke bllokuar kullimin normal të mukusit.

Polipet mund të ndodhin veçmas, por ato më shpesh shfaqen në grumbuj në të dy anët e hundës. Nuk janë në përgjithësi një kërcënim serioz për shëndetin, por mund të rriten mjaftueshëm për të penguar rrugët e frymëmarrjes dhe për të shkaktuar vështirësi në frymëmarrje. Gjithashtu, ato mund të bllokojnë kullimin e sinuseve dhe të nxisin infeksionet sinusale të përsëritura.

Polipet e hundës zakonisht i përgjigjen mirë trajtimit, edhe pse ato tentojnë të përsëriten. Incidenca është më e lartë tek të rriturit se sa fëmijët.

Polipet e vazhdueshme të hundës mund të kërkojnë biopsi, veçanërisht kur ka gjakderdhje, meqë polipet mund të bëhen kancerogjene.

Çfarë i shkakton polipet hundës?

Polipet e hundës zakonisht rezultojnë nga acarimi i vazhdueshëm i shkaktuar nga një alergji kronike (rinitit alergjik), që shkakton ënjtje dhe mbajtje fluide në mukozën e zgavrës së hundës.

Infeksionet periodike ose të vazhdueshme të hundës dhe sinusit rrisin rrezikun e zhvillimit të polipeve të hundës. Një alergji ndaj aspirinës mund të jetë në themel të zhvillimit të polipeve të hundës.

Simptomat e polipeve të hundës:

Ndjenja e bllokimit në hundë ose sinusë

Hunda e rrudhur

Humbja e sensit të erës

Dhimbje të mërzitshme ose presion në fytyrë

Dhimbje koke të përsëritura

Shkarkimi i hundës

Vështirësia e frymëmarrjes

Parandalimi i polipeve të hundës

Trajtimi i menjëhershëm dhe agresiv i alergjisë së hundës ose i sinusit kronik mund të ngadalësojë zhvillimin polip hundor.

Diagnoza e polipit të hundës

Historia e pacientit dhe ekzaminimi fizik janë të nevojshme. Mjeku mund të përdorë një spekulim hundor, një pajisje që shtrihet në vrimat e hundës për të parë zgavrën e hundës.

Skanimi CT i sinuseve mund të kryhet për të shfaqur pikat e errëta (me re) ku polipet banojnë.

X-rrezet mund të merren nga pasazhet dhe sinuset e hundës.

Si trajtohen polipet hundore

Linja e parë e trajtimit është e njëjtë me alergjitë: antihistaminat, decongestantët hundorë, sprucimi i kortikosteroidit të thithur ose të shtëna alergjike. Këto masa janë më të suksesshme kur polipet janë të vogla. Një dozë kortikosteroide gojore zakonisht redukton madhësinë e polipeve. Megjithatë, lehtësimi ka të ngjarë të jetë i përkohshëm.

Antibiotikët mund të përshkruhen nëse diagnostikohet një infeksion.

Trajtimi më i besueshëm dhe afatgjatë i polipeve është heqja kirurgjikale (polypectomy). Një polip i vetëm mund të hiqet në zyrën e mjekut me anestezi lokale. Polyps Multiple janë trajtuar më mirë me endoskopi, një procedurë duke përdorur një tub të hollë optik që mund të futet në hundë.

Përveç heqjes së polipeve, pasazhet e ngushta në sinuset shpesh korrigjohen gjatë politetomisë në mënyrë që të lejojnë një ekskim më të saktë dhe të plotë të polipit, duke zvogëluar gjasat që polipet të përsëriten në të njëjtin vend.

Pas një politetomi, duhet të përdoren steroidat e hundës, edhe nëse ato më parë ishin joefektive. Me heqjen e polipeve, ilaçet do të arrijnë në mukozën dhe ka të ngjarë të jenë më efektive në zvogëlimin e ënjtjes së membranave të hundës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë