Die, Jan 23, 2022
Banner Top
Banner Top
Cka është vitamina B-12 dhe cfarë përfitimesh sjell ajo për shëndetin? – Informacione nga Poliklinika Endomedica

Shkrim nga Poliklinika Endomedica

Vitamina B12, e njohur gjithashtu si kobalamina, është një vitaminë thelbësore që trupi juaj ka nevojë, por nuk mund ta prodhojë.

Vitamina B-12 (kobalamina) luan rol thelbësor në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, metabolizmin e qelizave, funksionin nervor dhe prodhimin e ADN-së, molekulave brenda qelizave që mbartin informacionin gjenetik.

Burimet ushqimore të vitaminës B-12 përfshijnë shpendët, mishin, peshkun dhe produktet e qumështit. Vitamina B-12 shtohet gjithashtu në disa ushqime, të tilla si drithërat e fortifikuara të mëngjesit, dhe është në dispozicion si një suplement oral. Për të trajtuar mungesën e vitaminës B-12, mund të përshkruhen injeksione të vitaminës B-12 ose spraj për hundë.

Vitamina B12 mund të përfitojë nga trupi juaj në mënyra mbresëlënëse, të tilla si duke rritur energjinë tuaj, duke përmirësuar kujtesën tuaj dhe duke ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve të zemrës.

Poashtu janë disa barëra të cilat ndikojnë në uljen e aftësisë së trupit për të absorbuar vitaminën B12.

Nivelin e vitaminës B12 mund t’a verifikoni përmes një analize gjaku.

Poliklinika Endomedica, gjithmonë për shëndetin tuaj!

Tel: +38345960666

Email: [email protected]

Arkiva

Kategoritë