Mar, Shk 13, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka është testi BNP  ose NT-proBNP?

Peptidi natriuretik i tipit B (BNP) dhe N-terminal peptidi natriuretik pro-b i llojit (NTproBNP) janë peptide (proteina të vogla) që janë ose hormonet ose pjesë e peptidit që përmbante hormonin në të njëjtën kohë. Ato prodhohen vazhdimisht në sasi të vogla në zemër dhe lëshohen në sasi më të mëdha kur zemra ndjen se duhet të punojë më shumë. Kjo mbështet mbajtjen e lëngjeve dhe zgjerimin e vëllimit në arteriet dhe venat. Më pas, muskuli i zemrës është i shtrirë dhe punon shumë për të pompuar gjakun në kushte normale të pushimit. Testet për BNP dhe NT-proBNP matin nivelet e tyre në gjak në mënyrë që të zbulojnë dhe vlerësojnë dështimin e zemrës. Dy testet nuk janë të këmbyeshëm dhe nuk duhet të përdoren së bashku. Mjeku juaj i kujdesit shëndetësor duhet të urdhërojë njërën ose tjetrën, por jo të dy. Eshtë e rëndësishme të theksohet se dështimi i zemrës është një term i pasaktë. Zemra akoma pompon gjak, thjesht ka vështirësi ta bëjë këtë. Nëse praktikuesit tuaj të kujdesit shëndetësor ju trajtojnë për dështim të zemrës, ato kanë disa qasje në varësi të ashpërsisë së sëmundjes.
BNP fillimisht u quajt peptid natriuretik i trurit sepse u gjet për herë të parë në indet e trurit (dhe për ta dalluar atë nga një proteinë e ngjashme e bërë në atrium , ose dhomat e sipërme, të zemrës, të quajtur ANP). BNP prodhohet në të vërtetë kryesisht nga qelizat në barkushen e majtë të zemrës. Ventrikula e majtë është dhoma kryesore e pompimit të zemrës dhe është përgjegjëse për dërgimin e gjakut të oksigjenuar nga mushkëritë në pjesën e mbetur të trupit. Ajo shoqërohet me vëllimin dhe presionin e gjakut dhe me punën që duhet të bëjë zemra në pompimin e gjakut në të gjithë trupin. Sasi të vogla të një proteine pararendëse, pro-BNP, prodhohen vazhdimisht nga zemra. Pro-BNP më pas ndahet nga enzima e quajtur corin për të lëshuar hormonin aktiv BNP dhe një fragment joaktiv, NT-proBNP, në gjak. Kur barkushe e majtë e zemrës ka vështirësi të pompojë sasi të mjaftueshme të gjakut në trup, përqendrimet e BNP dhe NTproBNP të prodhuara mund të rriten ndjeshëm. Kjo mund të ndodhë me shumë sëmundje që prekin zemrën dhe sistemin e qarkullimit të gjakut. Rritja e qarkullimit qarkullues të BNP ose NT-proBNP do të pasqyrojë këtë aftësi të zvogëluar për të dhënë gjak të oksigjenuar në trup.Një test për BNP ose NT-proBNP përdoret kryesisht për të ndihmuar në zbulimin, mbështetjen e diagnozës dhe në disa raste të vlerësojë ashpërsinë e dështimit të zemrës. Dy testet nuk janë të këmbyeshëm dhe nuk duhet të përdoren së bashku. Mjeku juaj i kujdesit shëndetësor duhet të urdhërojë njërën ose tjetrën, por jo të dy. Një test i BNP ose testi NT-proBNP mund të përdoret, së bashku me testet e tjera biomarker kardiak, për të zbuluar stresin dhe dëmtimin e zemrës dhe / ose së bashku me testet e funksionit të mushkërive për të bërë dallimin midis shkaqeve të gulçimit. Mund të kryhen edhe RTG e kraharorit dhe një test ultratinguj i quajtur ekokardiografi. Mjeku juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë një test stresi, i cili bëhet në një rutine.Dështimi i zemrës mund të ngatërrohet me kushte të tjera . Nivelet e BNP dhe NT-proBNP mund të ndihmojnë praktikuesit e kujdesit shëndetësor të bëjnë dallimin midis dështimit të zemrës dhe problemeve të tjera, siç është sëmundja e mushkërive. Një diagnozë e saktë është e rëndësishme sepse trajtimet shpesh janë të ndryshme dhe duhet të fillojnë sa më shpejt që të jetë e mundur.Megjithëse BNP dhe NT-proBNP zakonisht përdoren për të njohur dështimin e zemrës, një nivel i rritur në njerëzit që kanë pasur një sulm në zemër mund të tregojnë një rrezik të rritur nga sëmundje të mëtejshme të zemrës. Kështu, një mjek i kujdesit shëndetësor mund të përdorë ose BNP ose NT-proBNP për të vlerësuar rrezikun e sëmundjes së mëtejshme të zemrës tek dikush që ka pasur një sulm në zemër.

Një test i BNP ose NT-proBNP mund të porositet në zyrën e një mjeku të kujdesit shëndetësor kur keni shenja dhe simptoma që mund të vijnë si rezultat i dështimit të zemrës. Këto mund të përfshijnë:Vështirësi në frymëmarrje, gulçim, lodhje, enjtje në këmbë, nyje të këmbëve, këmbë, në bark .Testimi mund të bëhet në dhomën e urgjencës ose në shtratin e spitalit kur jeni në krizë dhe / ose keni simptoma që mund të vijnë si rezultat i dështimit të zemrës dhe praktikuesit e kujdesit shëndetësor duhet të dallojnë shpejt nëse vuani nga dështimi i zemrës apo ndonjë problem tjetër mjekësor.Disa teste të BNP ose NT-proBNP mund të bëhen gjatë një periudhe kohe kur jeni duke u trajtuar për dështim të zemrës për të monitoruar efektet e terapisë.Rezultatet më të larta se normale sugjerojnë që ju keni një shkallë të dështimit të zemrës, dhe niveli i BNP ose NT-proBNP në gjak mund të jetë i lidhur me ashpërsinë e tij. Nivele më të larta të BNP ose NT-proBNP shpesh shoqërohen me një nevojë të shtuar për terapi agresive. Në disa individë me dështim kronik të zemrës, shënuesit mund të mbeten të ngritur dhe nuk mund të përdoren për të monitoruar përgjigjen.Rezultatet normale tregojnë se shenjat dhe simptomat ka të ngjarë të vijnë nga diçka tjetër por jo nga deshtimi I zemres .Nivelet e BNP dhe NT-proBNP ulen në shumicën e njerëzve që janë duke marrë terapi për dështimin e zemrës, siç janë frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE), beta bllokuesit dhe diuretikët.Nivelet e BNP dhe NT-proBNP kanë tendencë të rriten me moshën në mungesë të sëmundjes.Nivelet e NT-proBNP dhe BNP mund të rriten te personat me sëmundje të veshkave për shkak të zvogëlimit të pastrimit. Individët obezë mund të kenë përqendrime më të ulëta të BNP ose NT-proBNP.Ndërsa të dy BNP dhe NT-proBNP do të rriten me mosfunksionim të barkushes së majtë dhe mund të maten për diagnozë ose terapi monitorimi, ato nuk janë të këmbyeshme dhe rezultatet nuk mund të krahasohen drejtpërdrejt te dështimit të zemrës. Ju mund të jeni në rrezik më të madh të shfaqjes së dështimit të zemrës nëse keni kushte të tilla si sëmundje të zemrës, tension të lartë ose diabeti, ose nëse keni pasur një sulm në zemër. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë përdorimin e duhanit, përdorimin e alkoolit dhe mbipeshën.

Këto dy teste shumë specifike mund t’i realizoni vetëm në një vend, në Olive medical & laboratory

Youtube

Arkiva

Kategoritë