Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Cka është antitrupi i ADN-së me fije të dyfishtë (anti-dsDNA)?

Ai është njëri nga një grup i autantitrupave të quajtur antitrupa antinukleare (ANA). Normalisht, antitrupat mbrojnë kundër infeksionit, por autantitrupat prodhohen kur sistemi imunitar i një personi nuk arrin të bëjë dallimin e duhur midis “vetvetes” dhe “jo-vetvetes”. Ata gabimisht sulmojnë qelizat e veta te shëndetshme të trupit, duke shkaktuar dëme të indeve dhe organeve. Anti-dsDNA në mënyrë specifike synon materialin gjenetik (ADN) që gjendet në bërthamën e një qelize, pra emri “anti-dsDNA”. Testi anti-dsDNA identifikon praninë e këtyre autoantitrupave në gjak.Derisa anti-dsDNA mund të jetë e pranishme në një nivel të ulët me një numër të çrregullimeve, ajo është e lidhur kryesisht me lupus. Lupus është një sëmundje kronike inflamatore autoimune që mund të ndikojë në inde të ndryshme dhe / ose organe të trupit si veshkat, nyjet, enët e gjakut, lëkurën, zemrën, mushkëritë dhe trurin. Testi për anti-dsDNA, së bashku me testet e tjera autoantitrupave , mund të përdoret për të ndihmuar në vendosjen e një diagnoze të lupus dhe për ta dalluar atë nga çrregullime të tjera autoimmune. Një ndërlikim serioz i lupus është nefriti, gjendje e karakterizuar nga pezmatimi i veshkave, që mund të çojë në proteina në urinë, presion të lartë të gjakut dhe dështim të veshkave. Ndodh kur autoantitrupat lidhen me antigjenet që janë depozituar në veshkë. Në vlerësimin e dikujt me nefrit lupus, një nivel i lartë (titri) i anti-dsDNA shoqërohet në përgjithësi me inflamacion të vazhdueshëm dhe dëmtim të veshkave.Testi i ADN-së me fije të dyfishtë (anti-dsDNA) përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e lupusit (lupus erytematosus sistemik, SLE) te një person që ka një rezultat pozitiv në një test për antitrupa antinuklear (ANA) dhe ka shenja dhe simptoma klinike që sugjerojnë lupus.Në mënyrë tipike, një test ANA është testi i parë i kryer për të vlerësuar një individ për një sëmundje autoimune. Ndërsa një test ANA pozitiv është parë në rreth 95% të rasteve me lupus, ai mund të shihet edhe në shumë kushte të tjera. Testi anti-dsDNA është mjaft specifik për lupus; megjithatë, vetëm 65-85% e njerëzve me lupus mund të jenë pozitivë; domethënë, një anti-dsDNA negative nuk përjashton lupus. Nëse një person ka një ANA pozitive, një test anti-dsDNA mund të përdoret për të dalluar lupus nga çrregullime të tjera autoimune që kanë shenja dhe simptoma të ngjashme.Një test anti-dsDNA mund të porositet së bashku me një test për anti-Sm (antitrupi Smith), një tjetër autoantitrup antinukleare e lidhur me lupus, për të ndihmuar në vendosjen e një diagnoze. Testi kundër sm-së mund të porositet si pjesë e një paneli antigjenit nxjerrës bërthamor (ENA). Në varësi të shenjave klinike dhe dyshimeve të mjekut, mund të urdhërohen edhe autantitrupa të tjerë që të ndihmojnë në dallimin dhe përjashtimin e çrregullimeve të tjera autoimune. Shembujt përfshijnë teste për antitrupa histone (lupus i shkaktuar nga droga) dhe antitrupa antifosfolipid.Testi anti-dsDNA mund të përdoret për të vlerësuar aktivitetin e sëmundjes tek një person që është diagnostikuar me lupus. Ata me lupus shpesh kanë akutizime në të cilën simptomat përkeqësohen dhe më pas bien. Një nivel i rritur anti-dsDNA mund të shihet para dhe gjatë këtyre perkeqesimeve . Në veçanti, ky test mund të përdoret për të monitoruar nefritin e lupusit, një ndërlikim serioz i lupus që mund të shkaktojë dëmtim të veshkave dhe inflamacion. Kjo mund të çojë në proteina në urinë, presion të lartë të gjakut dhe dështim të veshkave. Ndodh kur autoantitrupat lidhen me antigjenet që janë depozituar në veshkë.

Kur urdhërohet testimi?Një test anti-dsDNA urdhërohet kur një person tregon shenja dhe simptoma që mund të vijnë nga lupus dhe ka pasur një test pozitiv ANA,

Shembuj të disa shenjave dhe simptomave të lupus përfshijnë:Dhimbje muskulore, dhimbje të ngjashme me artritin në një ose më shumë nyje (por nuk ka ose ka pak dëmtime ),skuqje e kuqe që shpesh i ngjan një fluture nëpër zonat e hundës dhe faqes (skuqje malare), ethe me shkallë të ulët, lodhje e vazhdueshme, dobësi, ndjeshmëria e lëkurës ndaj dritës, flokët dhe humbja e peshës, Lakmi ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë, inflamacion dhe dëmtim i organeve dhe indeve, përfshirë veshkat, mushkëritë, zemrën, rreshtimin e zemrës, sistemin nervor qendror dhe enët e gjakut.
Testi anti-dsDNA mund të porositet në mënyrë periodike për të monitoruar progresin e sëmundjes ose ndezjet në një person që është diagnostikuar me lupus. Mund të përsëritet kur një rezultat fillestar i testit është negativ, por shenjat dhe simptomat klinike vazhdojnë dhe lupusi dyshohet fort.

Qfarë do të thotë rezultati i TESTIT ?Rezultatet e një testi anti-dsDNA zakonisht konsiderohen së bashku me historinë mjekësore të një personi, shenjat dhe simptomat, si dhe rezultatet e testeve të tjera autantikodike.Një nivel i lartë i anti-dsDNA në gjak është i lidhur fort me lupus dhe shpesh është rritur në mënyrë të konsiderueshme gjatë ose vetëm para një ndezjeje. Kur anti-dsDNA është pozitive dhe personi i testuar ka shenja dhe simptoma të tjera klinike të lidhura me lupus, do të thotë që personi i testuar ka të ngjarë të ketë lupus. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse një test anti-Sm është gjithashtu pozitiv.Në vlerësimin e dikujt me nefrit lupus, një nivel i lartë (titri) i anti-dsDNA shoqërohet në përgjithësi me inflamacion të vazhdueshëm dhe dëmtim të veshkave.Një nivel shumë i ulët i anti-dsDNA konsiderohet negativ, por nuk përjashton një diagnozë të lupus. Vetëm rreth 65-85% e atyre me lupus do të kenë anti-dsDNA.Nivele të ulëta deri në mesatare të autantitrupave mund të shihen me çrregullime të tjera autoimune, të tilla si sindromi Sjögren dhe sëmundja e indit lidhës të përzier (MCTD).Testet anti-dsDNA mund të kryhen duke përdorur vlerësime të ndryshme. Shumë laboratorë përdorin një test anti-dsDNA ELISA (një analizë imunoabsorbent i lidhur me enzimën), por gjithashtu mund të përdoren metoda të tjera.Anti-dsDNA ndonjëherë është e pranishme me sëmundje të tilla si hepatiti kronik, cirroza biliare primare dhe mononukleoza infektive. Mund të shihet edhe tek ata që marrin ilaçe siç janë prokainamidi dhe hidralazina. Zakonisht nuk testohet ose monitorohet në këto kushte.Përveç testimit të ADN-së me dy shtresa, ekziston edhe një provë e ADN-së me anti-njësi (anti-ssDNA). Kjo autoantibody testohet më pak dhe nuk shoqërohet fort me lupus, por mund të shihet me çrregullime të tjera autoimune.ANA përbëhet nga një grup antitrupash antinukleare. Nëse një test ANA është negativ, ai tregon se i gjithë grupi është negativ. Meqenëse anti-dsDNA është anëtar i këtij grupi, nuk ka nevojë të porositet veçmas kur një test ANA është negativ.

Pse mund të duhet një kohë e gjatë për t’u diagnostikuar me lupus?Një mjek i kujdesit shëndetësor duhet të mbështetet jo vetëm në rezultatet e provës, por në simptomat klinike dhe historinë e personit për një diagnozë. Simptomat mund të jenë jospecifike dhe shpesh vijnë dhe shkojnë. Rezultatet e testit mund të mos jenë fillimisht pozitive për disa nga këto autoantitrupa për shkak të natyrës ciklike të çrregullimeve autoimune. Në disa raste, mund të duhen muaj ose vite për të treguar një model që mund të sugjerojë lupus ose ndonjë nga sëmundjet e tjera autoimune.
Për të bërë një test të tillë ju mund të shkoni tek Olive Medical and Laboratory

Youtube

Arkiva

Kategoritë