Enj, Maj 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Çka është Agrofobia?

Agorafobia (ag-uh-ruh-FOE-be-uh) është një lloj çrregullimi ankthi në të cilin keni frikë dhe shmangni vendet ose situatat që mund t’ju shkaktojnë panik dhe t’ju bëjnë të ndiheni të bllokuar, të pafuqishëm ose në siklet. Keni frikë nga një situatë aktuale ose e parashikuar, si përdorimi i transportit publik, qëndrimi në hapësira të hapura ose të mbyllura, qëndrimi në radhë ose qëndrimi në turmë.

Ankthi shkaktohet nga frika se nuk ka asnjë mënyrë të lehtë për të shpëtuar ose për të marrë ndihmë nëse ankthi intensifikohet. Shumica e njerëzve që kanë agorafobi e zhvillojnë atë pasi kanë pasur një ose më shumë sulme paniku, duke i bërë ata të shqetësohen për një sulm tjetër dhe të shmangin vendet ku mund të ndodhë përsëri.

Njerëzit me agorafobi shpesh e kanë të vështirë të ndihen të sigurt në çdo vend publik, veçanërisht aty ku mblidhen turma. Ju mund të mendoni se keni nevojë për një shok, si për shembull një të afërm ose mik, që të shkojë me ju në vende publike. Frika mund të jetë aq e madhe saqë mund të ndiheni të paaftë për të lënë shtëpinë tuaj.

Trajtimi i Agorafobisë mund të jetë sfidues sepse zakonisht nënkupton përballjen me frikën tuaj. Por me psikoterapi dhe medikamente, ju mund t’i shpëtoni kurthit të agorafobisë dhe të jetoni një jetë më të këndshme./mayoclinic

Arkiva

Kategoritë