Hën, Dhj 6, 2021
Banner Top
Banner Top
Cilat vende nuk i testojnë më falas qytetarët për COVID-19 dhe sa kushton një test i tillë?

Shumica e vendeve të BE-së u kërkojnë qytetarëve dhe udhëtarëve prej muajsh që të tregojnë prova të vaksinimit, një virus ose një test negativ.

Kushti i fundit ishte kryesisht falas, por disa vende e kanë hequr ose planifikojnë të heqin testimin falas.

Çmimet e testimit ndryshojnë nga vendi në vend.

Gjermania

Gjermania është një nga vendet që kohët e fundit ka ndryshuar rregullat e testimit. Gjatë javës së dytë të tetorit, autoritetet gjermane njoftuan se qytetarët e atij vendi nuk do të mund të përdorin më teste falas.

Sipas rregullave të reja, nga 11 tetori, të gjithë shtetasit gjermanë që nuk janë vaksinuar ose nuk janë shëruar nga coronavirusi duhet të mbulojnë vetë çmimin e testit PCR.

Pozicioni i autoriteteve gjermane është se qytetarët kishin kohë të mjaftueshme për t’u vaksinuar. Për këtë arsye, ata e konsiderojnë “të padurueshme” përdorimin e parave të taksapaguesve për të mbuluar kostot e testimit të coronavirusit.

Këto rregulla të reja, të cilat kryesisht prekin njerëzit e pavaksinuar, kanë për qëllim rritjen e shkallës së vaksinave në vend. Çmimi i analizave të antigjenit në Gjermani ndryshon nga 12 deri në 50 euro, dhe çmimi i një testi PCR është nga 45 deri në 120 euro.

Përjashtim nga ky rregull janë fëmijët nën moshën 12 vjeç të cilët ende do të jenë në gjendje të përdorin testet pa pagesë.

Krahas tyre, testet falas do të mund të përdoren edhe nga personat që nuk mund të vaksinohen për arsye shëndetësore, por edhe nga gratë shtatzëna.

Këto rregulla do të jenë të vlefshme deri në fund të këtij viti, pasi qeveria caktoi 31 dhjetorin si afat të fundit për vaksinimin.

Që nga fundi i muajit gusht, Gjermania ka aplikuar të ashtuquajturin rregull 3G, i cili lejon të vaksinuarit, të testuarit ose personat që janë kurorëzuar të hyjnë në bare, restorante, pube, klube nate, teatro, muze, palestra, ngjarje sportive, udhëtime ajrore, spitale. dhe vende të tjera.

Zvicra

Ngjashëm me Gjermaninë, autoritetet zvicerane njoftuan javën e kaluar se nga 11 tetori, testet nuk do të jenë më falas për ata që nuk janë imunizuar ose nuk janë kurorëzuar.

Prandaj, individët e pavaksinuar që dëshirojnë të testohen për coronavirus duhet të paguajnë vetë koston e testit.

Bazuar në një deklaratë për shtyp të lëshuar nga Këshilli Federal Zviceran, një vendim i tillë u mor sepse numri i atyre që po i nënshtrohen testimit është rritur ndjeshëm muajt e fundit ndërsa shkalla e vaksinimit mbetet e ulët. Megjithatë, do të ketë përjashtime.

Njerëzit që tregojnë simptoma të lidhura me coronavirusin do të mbulohen akoma kostot e testimit. Testet mbeten falas për personat që nuk mund të vaksinohen për arsye shëndetësore, si dhe për fëmijët nën 16 vjeç. Ata që kanë marrë vetëm një dozë të vaksinës mund të përdorin ende testet falas të koronës deri në fund të nëntorit, sepse autoritetet zvicerane duan të sigurojnë që të gjithë të kenë kohë të mjaftueshme për të vendosur nëse duan të vaksinohen.

Zvicra tashmë e ka bërë të detyrueshme pasaportën e COVID-19 për të gjithë, përfshirë turistët, të cilët duan të lejohen të hyjnë në hapësira të caktuara të mbyllura, si bare, teatro, muzetë, koncerte dhe vende të tjera.

Çmimi i testeve në Zvicër ndryshon në varësi të llojit të testit dhe vendit ku është bërë. Testet e shpejta të antigjenit kushtojnë midis 41 dhe 78 euro, ndërsa testet PCR kushtojnë midis 149 dhe 180 euro.

Franca

Duke ndjekur shembullin e vendeve të tjera të BE-së, autoritetet franceze konfirmuan javën e kaluar se që nga 15 tetori, testet e shpejta të antigjenit si dhe testet PCR të kryera për arsye jo mjekësore nuk do të mbulohen më nga sigurimet shëndetësore.

Kjo do të thotë se ata tani i ngarkohen të gjithëve që nuk kanë simptoma, por duan të bëjnë analiza.

Sidoqoftë, qasje e lehtë në test u sigurohet ende atyre që kanë simptoma të coronavirusit, atyre që kanë qenë në kontakt me një person të infektuar, si dhe atyre që e bëjnë testin për qëllime mjekësore.

Fëmijët nën moshën 18 vjeç të cilët nuk kanë dokument identifikimi dhe ata që kanë rekomandim nga mjeku gjithashtu mund të testohen pa pagesë.

Çmimi i një testi antigjeni në Francë është rreth 25 euro, dhe çmimi i një testi PCR është rreth 45 euro.

Vende të tjera që nuk ofrojnë më teste falas

Italia, Greqia dhe Belgjika janë vetëm disa nga vendet që nuk ofrojnë më teste falas për coronavirusin për personat që kanë vendosur të mos vaksinohen kundër virusit, si dhe për ata që nuk e kanë pasur virusin.

Ngjashëm me vendet e tjera, këto vende tani ofrojnë teste falas vetëm për njerëzit që nuk mund të vaksinohen për shkak të problemeve shëndetësore, të miturit, si dhe njerëzit e tjerë që janë në listën e përjashtimeve.

Rekomandohet që të gjithë të kontrollojnë kufizimet për hyrjen në një vend të caktuar, përfshirë kërkesat e testimit, përpara se të udhëtojnë jashtë vendit, në mënyrë që të shmangen shqetësimet.

Arkiva

Kategoritë