Die, Nën 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Cilat probleme shëndetësore fshihen pas djersitjes së tepërt?

Djersitja e tepërt nuk konsiderohet e dëmshme nëse ekzistojnë arsye të dukshme për të, si moti i nxehtë ose aktiviteti fizik. Në këto raste, trupi juaj thjesht po kryen procesin natyror të termorregullimit.

Sidoqoftë, nëse e gjeni veten të djersitur në situata kur të gjithë të tjerët nuk janë, atëherë mund të keni disa shkaqe të fshehura të djersitjes së tepërt.

Më poshtë mund të shihni disa nga arsyet dhe nëse keni ndonjë prej këtyre simptomave, duhet të këshilloheni me mjekun tuaj.

1. Hiperhidroza fokale

Specialistët identifikuan 2 lloje të djersitjes së tepërt – fokale dhe të përgjithësuara. Hiperhidroza fokale karakterizohet nga djersitja e vazhdueshme e zonave të caktuara të trupit, të cilat zakonisht ndodhin në çifte, si pëllëmbët e duarve, thembrat e këmbëve, sqetullat dhe fytyra. Ndërsa çdo person mund të djersitet atje, situata bëhet alarmante nëse shpesh i shihni këto pjesë të lagura për asnjë arsye të dukshme.

2. Shtatzënia

Shtatzënia është një tjetër shkak i fshehur i djersitjes së tepërt. Është një gjendje krejtësisht normale kur e prisni, sepse temperatura e trupit tuaj rritet dhe më shumë gjak qarkullon në trupin tuaj, gjë që do t’ju bëjë të ndiheni më të nxehtë se zakonisht. Rritja e metabolizmit dhe ndërrimet e hormoneve janë ndër arsyet e tjera për djersitje të tepërt.

3. Tiroide hiperaktive

Kjo gjendje do të thotë që gjëndra juaj tiroide është bërë ‘mbiaktive’ dhe prodhon më shumë nga hormonet metabolike tiroksinë (T4) dhe tri-jodothyronine (T3) sesa duhet. Këto kimikate janë përgjegjëse për të mbajtur sistemet tuaja në ritmin e duhur. Me shumë prej tyre, metabolizmi juaj shpejton, gjë që mund të çojë në djersitje të tepruar, rrahje të parregullt të zemrës, humbje të shpejtë të peshës dhe dridhje.

4. Dietë specifike

Konsumimi i ushqimit të caktuar mund t’ju ​​bëjë të djersitni përfundimisht për shkak të efektit të tij termogjen. Kjo quhet një djersë gustatorike. Megjithatë, disa ushqime kanë një ndikim më të fortë në tretjen tuaj.

5. Ilaçet

Edhe pse vetëm 1% e njerëzve përjetojnë djersitje të tepërt si një efekt anësor i ilaçeve të caktuara, ky rast prapë vlen të përmendet. Antibiotikët, hormonet dhe ilaçet neuropsikiatrike janë ndër medikamentet më të zakonshme që mund t’ju bëjnë të djersiteni./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë