Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë të hamë e çfarë të shmangim për t’i shpëtuar migrenës?

Asgjë nuk e vendos shenjën tuaj metaforike “Jashtë rregullit” më shpejt sesa një migrenë. 

Sikur të mos mjaftonte dhimbja torturuese e kokës, migrena prek të gjithë sistemin nervor shqisor, duke shkaktuar dhimbje në qafë dhe shpatulla, të përziera dhe të vjella dhe perceptim të përforcuar (shpesh të dhimbshëm) të dritës, zërit, nuhatjes dhe prekjes.

Specialistja e mjekësisë funksionale dhe e të ushqyerit, Leona West-Fox, më parë ndau “ndryshuesit e lojërave të lëndëve ushqyese dhe suplementeve për parandalimin dhe lehtësimin e migrenës”, plus hakime natyrale për të lehtësuar migrenën. 

Siç u premtuam, ne jemi kthyer me Pjesëne Dytë, ku ajo ndan ushqimet për të ngrënë dhe për të shmangur (ose kufizuar) nëse vuani nga migrena.

Ushqimet që duhen shmangur ose kufizuar

“Histamina gjendet në ushqime të caktuara, veçanërisht në ushqime të vjetra dhe të fermentuara. Është i përfshirë në reagimin imunitar të trupit dhe mund të shkaktojë migrenë duke prekur enët e gjakut”, thotë Leona. 

“Nivelet e histaminës mund të rriten gjatë reaksioneve alergjike, që përkojnë me nxitësit e migrenës. Histamina ndërvepron me receptorët nervorë, veçanërisht në sistemin nervor periferik, për disa, duke çuar në inflamacion neurogjenik, i cili kontribuon në migrenë. Disa njerëz përjetojnë intolerancë ndaj histaminës për shkak të degradimit joadekuat të histaminës nga enzima diamine oksidazë (DAO) në zorrët e tyre, duke çuar në rritje të niveleve sistemike të histaminës dhe simptoma të tilla si migrena”, shton ajo.

Djathërat e vjetëruar (p.sh., çedër, parmixhan)

Alkooli, veçanërisht vera e kuqe (“Vera e kuqe është vera me më shumë histamine”, thotë Leona. 

Verërat natyrale do të përmbajnë nivele më të ulëta të histaminës, kështu që nëse do të pini, një gotë verë e bardhë natyrale është një nga zgjedhjet më të mira.

Mish dhe peshk të konservuar ose të përpunuar

Ushqime të fermentuara (p.sh., lakër turshi, salcë soje). 

Perime të caktuara (p.sh., domate, patëllxhanë, spinaq).

Agrumet (p.sh., portokall, limon).

Frutat e thata (p.sh., rrush i thatë, kajsi).

Uthull dhe ushqime që përmbajnë uthull

“Tiramina është një aminoacid vazo-aktiv që gjendet në ushqime të caktuara. Ky përbërës formohet kur proteinat shpërbëhen gjatë plakjes ose fermentimit të ushqimit”, thotë Leona. 

Ngjashëm me histaminën, tiramina mund të ndikojë në zgjerimin dhe ngushtimin e enëve të gjakut, duke çuar potencialisht në migrenë, veçanërisht për njerëzit që mund të kenë intolerancë ndaj tyraminës. Kjo intolerancë shpesh mund të jetë për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të enzimës MAO (monoamine oxidase), e cila ndihmon në zbërthimin e tiraminës.

Djathëra të vjetruar ose të pjekur.

Pije alkoolike (veçanërisht birrë dhe verëra të caktuara).

Mishrat e përpunuar (p.sh., sallami, peperoni).

Ushqime të fermentuara (p.sh., lakër turshi, kimchi).

Produktet e sojës (p.sh. salca e sojës, tofu).

Mirë, por çfarë mund të kemi? Leona thotë se të ushqehesh me një “dietë pa migrenë” do të thotë të zgjedhësh ushqime të pasura me magnez, me histaminë të ulët dhe me pak tiraminë.

Youtube

Arkiva

Kategoritë