Pre, Maj 20, 2022
Banner Top
Banner Top
Çfarë janë tumoret parotide?

Tumoret parotide janë rritje jonormale të qelizave (tumoreve) që formohen në gjëndrat parotide. Gjëndrat parotide janë dy gjëndra të pështymës që qëndrojnë vetëm përpara veshëve në secilën anë të fytyrës. Gjëndrat e pështymës prodhojnë pështymë për të ndihmuar në përtypjen dhe tretjen e ushqimit.

Ka shumë gjëndra të pështymës në buzë, faqe, gojë dhe fyt. Tumoret mund të ndodhin në secilën prej këtyre gjëndrave, por gjëndrat parotide janë vendndodhja më e zakonshme për tumoret e gjëndrave të pështymës. Shumica e tumoreve parotide janë jokanceroze (beninje), megjithëse disa tumore mund të bëhen kancerogjene.

Tumoret parotide shpesh shkaktojnë ënjtje në fytyrë ose nofull që zakonisht nuk është e dhimbshme. Simptoma të tjera përfshijnë mpirje, ndjesi djegieje ose shpimi në fytyrë, ose humbje të lëvizjes së fytyrës.

Trajtimi i tumorit parotid zakonisht bëhet me kirurgji për të hequr tumorin. Nëse tumori përmban qeliza kanceroze, mund të rekomandohen trajtime shtesë.

Arkiva

Kategoritë