Enj, Shk 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është Trikinoza?

Trikinoza është një sëmundje e shkaktuar nga një specie që quhet trikina. Këta krimba parazitarë gjenden në kafshë që hanë mish, të tilla si:

Derra

Dhelpra

Derrat e egër

Ju mund të prekeni nga kjo sëmundje nëse hani mish të papërpunuar ose të papjekur nga një kafshë e infektuar me trikinozë. Agjenti më i rrezikshëm për njerëzit është mishi i derrit. Lëkura fillon ciklin e saj të jetës në zorrë dhe pastaj del vetvetiu në muskuj, duke shkaktuar dhimbje dhe siklet.

Sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Burimin e Parandalimit të Parandalimit, rreth 10,000 raste të trikinozës diagnostifikohen çdo vit në mbarë botën. Trikinoza është mjaft e rrallë në Shtetet e Bashkuara pasi ka ligje të rrepta për përpunimin e mishit dhe ushqimin e kafshëve. Në fakt, në Shtetet e Bashkuara çdo vit raportohen mesatarisht vetëm 400 raste të tilla. Sëmundja shihet më së shpeshti në zonat rurale.

Cilat janë simptomat?

Kur të infektoheni fillimisht, mund të keni ose ose jo ndonjë simptomë. Megjithatë, brenda një jave nga infeksioni fillestar, larvat do të hyjnë në indet e muskujve tuaj. Pasi kjo të ndodhë, simptomat zakonisht bëhen të dukshme.

Simptomat e trikinozës që mund të shfaqen ndërsa larvat janë në zorrë përfshijnë:

Diarre

Dhimbje barku

Lodhje ose energji të ulët

Të përziera

Të vjella

Simptomat e trikinozës që mund të ndodhin pasi larvat të hyjnë në indet e muskujve përfshijnë:

Dhimbje të muskujve

Ethe të larta

Ënjtje të fytyrës

Ndjeshmëri ndaj dritës

Infeksione të vazhdueshme në sy

Skuqje të pashpjegueshme

Dhimbje koke

Të dridhura

Çfarë e shkakton trikinozën?

Trikinoza është shkaktuar nga larvat e trikinës. Krimbi parazit shpesh gjendet në kafshë që hanë mish. Derrat janë një nga transportuesit më të zakonshëm të këtij paraziti. Trikina gjendet gjithashtu në arinj, dhelpra dhe derra të egër. Kafshët mund të infektohen me trinikozë kur ushqehen me kafshë të tjera të infektuara ose me plehra që përmbajnë mbetje të mishit të infektuar.

Njerëzit mund të infektohen me trinikozë kur hanë mish të papërpunuar ose të papjekur të një kafshe të infektuar me larvat e trikinës. Pas parazitëve, acidi në stomak shkrin cistin, i cili është kapsula mbrojtëse që rrethon larvat. Kur mbulesa e fortë e cistit shpërbëhet, larvat hyjnë në zorrë, ku pjeken në krimba të rritur dhe riprodhohen. Krimbat femra pastaj lëshojnë larvat e tyre në qarkullimin e gjakut, duke u lejuar atyre të migrojnë nëpër enët e gjakut dhe në muskuj. Pasi të jenë në muskuj, krimbat përfshihen në indet e muskujve, ku mund të jetojnë për një periudhë të gjatë.

Si trajtohet trinikoza?

Trinikoza nuk kërkon gjithmonë trajtim. Infeksioni mund të zgjidhet pa trajtim brenda disa muajve pas fillimit të simptomave. Megjithatë, gjendja shpesh trajtohet me barna për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave dhe për të parandaluar ndërlikimet. Mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçe antiparazitare për të trajtuar infeksionin, steroidet për të ndihmuar në kontrollin e inflamacionit dhe ilaçet e dhimbjes për dhimbjet e muskujve.

Për të parandaluar një infeksion të tillë në mesin e kafshëve, mos lejoni që derrat ose kafshët e egra të hanë mishin e papjekur, mbeturinat ose kufomat e kafshëve që mund të infektohen me larvat e trikinës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë