Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
Çfarë është Skolioza?

Skolioza është një lakim anash i shtyllës kurrizore që më së shpeshti diagnostikohet tek adoleshentët. Ndërsa skolioza mund të ndodhë te njerëzit me kushte të tilla si paraliza cerebrale dhe distrofia muskulare, shkaku i shumicës së skoliozës së fëmijërisë është i panjohur.

Shumica e rasteve të skoliozës janë të lehta, por disa kthesa përkeqësohen me rritjen e fëmijëve. Skolioza e rëndë mund të jetë paaftësuese. Një kurbë veçanërisht e rëndë e shtyllës kurrizore mund të zvogëlojë sasinë e hapësirës brenda gjoksit, duke e bërë të vështirë funksionimin e duhur të mushkërive.

Fëmijët që kanë skoliozë të lehtë monitorohen nga afër, zakonisht me rreze X, për të parë nëse kurba po përkeqësohet. Në shumë raste, nuk kërkohet trajtim. Disa fëmijë do të duhet të mbajnë një mbajtëse për të ndaluar përkeqësimin e kurbës. Të tjerë mund të kenë nevojë për kirurgji për të rregulluar kthesat e rënda.

Arkiva

Kategoritë