Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Çfarë është Endometrioza?

Endometrioza është një gjendje në të cilën indi endometrial, i cili normalisht duhet të gjendet vetëm në rreshtimin e mitrës, formohet në organe të tjera të sistemit riprodhues ose endokrin të një gruaje. Gjendja ndryshon në ashpërsi dhe mund të shkaktojë ngërçe, dhimbje, gjakderdhje të parregullt menstruale, probleme me zorrët dhe fshikëzën. Endometrioza mund të ndërhyjë në fertilitet.

Diagnostifikimi i endometriozës mund të jetë sfidues sepse dhimbja dhe gjakderdhja mund t’i atribuohen kushteve të tjera. Laparoskopia konsiderohet të jetë standardi i artë për diagnozën. Mund të përdoren gjithashtu një ekzaminim legeni, testi i gjakut CA-125 dhe teste imazherike, të tilla si ultratinguj dhe MRI.

Siklet mund të menaxhohet me ilaçe kundër dhimbjes dhe terapia hormonale ose kirurgjia mund të zvogëlojë rritjen e tepërt të indit endometrial.

Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, endometrioza prek më shumë se 11% të grave midis moshës 15 dhe 44 vjeç./VWH

Youtube

Arkiva

Kategoritë