Mar, Tet 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë e shkakton dhimbjen në gju?

Dhimbja në gju është një kusht i zakonshëm që shpesh rezulton nga përdorimi i tepruar, lëndimi ose kushtet mjekësore, siç është artriti. Incidenca e dhimbjes së gjurit rritet me moshën.

Gjendja mund të zhvillohet papritur (dhimbje akute e gjurit) ose gradualisht me kalimin e kohës (dhimbje kronike në gjunjë).

Gjunjët janë nyjet më të mëdha në trup. Fundi i poshtëm i legenit (femurit), fundi i sipërm (tibia) dhe kapaku i këmbës (patella) janë eshtrat që përbëjnë nyjet e gjurit. Bendet e indit lidhës në gjunjë (të quajtur ligaments) lidhin eshtrat, lejojnë lëvizjen dhe ndihmojnë në parandalimin e lëvizjeve jonormale brenda nyjeve. Kërcimi në gjunjë mbështjell skajet e eshtrave dhe ndihmon absorbimin e ndikimit.

Shkaqet e dhimbjes në gju

Gjunjët janë nyje komplekse që shpesh dëmtohen si pasojë e lëndimit (traumës) ose “konsumit”. Në njerëzit mbi moshën 50 vjeç, osteoartritisi është shkaku më i zakonshëm për dhimbje në gjunjë. Shkaqet e zakonshme tek njerëzit më të vegjël përfshijnë abuzimin dhe lëndimet. Dhimbja e gjurit gjithashtu mund të rezultojë nga infeksionet (p.sh. osteomyelitis, bursitis septik) dhe disa kushte mjekësore.

Llojet e zakonshme të lëndimeve të gjurit përfshijnë si më poshtë:

Frakturat (thyerja e kockave, p.sh. kapaku i thyer i gjunjeve [patella], tibia e sipërme ose femurit e poshtëm)

Ligamentet e prishura (p.sh., ligamenti i kryqëzuar anësor [ACL], ligamenti i kolateralit medial [MCL])

Dhimbje e dendur (p.sh., copëza menisk)

Gjurmët e gjurit ose tensionet (dëmtimi i ligamenteve ose i muskujve)

Kapak i shkëputur i gjurit (patella).

Faktori kryesor i rrezikut për dhimbjen e gjurit është mosha. Me kalimin e kohës, mund të shkaktohet dhimbje, ngurtësi dhe inflamacion në gjunjë. Njerëzit që janë mbipeshë janë në rrezik të shtuar.

Atletët shpesh përjetojnë dhimbje në gjunjë si pasojë e përdorimit të tepërt të aktivitetit fizik ose lëndimit. Faktorët që lidhen me punën, siç janë heqja e rëndë, gjunjëzimi, ngjitja e shkallëve dhe qëndrimi për periudha të gjata kohore, gjithashtu mund të rrisin rrezikun. Pjesëmarrja në aktivitete fizike dhe sportive rrit rrezikun për dhimbjen e gju, veçanërisht nëse përdoren teknika të pahijshme (p.sh., pa ngrohje ose ftohje të saktë, mekanikë të dobët të trupit).

Mënyrat për lehtësimin e osteoartritit të gjurit

Një përzierje e strategjive mund të ndihmojë në mbrojtjen dhe stabilizimin e përbashkët, lehtësimin e dhimbjeve dhe përmirësimin e lëvizshmërisë për ata me dhimbje gjuri, thotë Dr. Jordan.

 Disa nga terapitë e mëposhtme mund të përdoren për forma të tjera të dhimbjes në gju;

1.Humbja e peshës – Kilet e tepërta mbingarkojnë nyjet e gjurit dhe kontribuojnë në dhimbje. Humbja e sa më pak se pesë për qind e peshës trupore zvogëlon presionin.

2. Ushtrimi – Aktivitete me ndikim të ulët, të butë në moderim, të tilla si ecja në tokë të sheshtë ose ushtrime ujore, mund të forcojnë muskujt përreth dhe të lehtësojnë dhimbjen. Pyetni mjekun tuaj.

3. Merrni terapi – Një terapist fizik mund të përshtatë një program stërvitjeje për aftësitë tuaja fizike dhe t’ju mësojë teknika të përbashkëta. Një terapist profesionist mund t’ju mësojë se si të zvogëloni tensionin nga detyrat e përditshme.

4. Pushoni dhe relaksohuni – Aktiviteti i bilancit dhe pushimi. Aktivitete që lehtësojnë stresin, si frymëmarrja e thellë dhe meditimi, ju ndihmojnë gjithashtu të përballoni.

5. Flini mjaftueshëm – Bisedoni me mjekun tuaj nëse dhimbja ndërhyn me gjumin. “Ndonjëherë, trajtimi i përçarjes së gjumit mund të ndihmojë në përmirësimin e dhimbjes së gjurit”, thotë Dr. Jordan./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë