Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dini për gjumin e foshnjave të porsalindura?

Një i porsalindur ka nevojë për rreth 17 orë gjumë çdo ditë për rritjen normale; shumica e të porsalindurve mesatarisht 18 deri në 20 orë gjumë çdo ditë. Shumica e foshnjave bëjnë gjumë të shkurtër që zgjasin 2 deri në 4 orë.

Ditët e para fëmija juaj mund të jetë shumë i lodhur nga lindja dhe të flejë më shumë se mesatarja. Prandaj, për të qenë të sigurt se ai po merr mjaftueshëm për të ngrënë, mjeku i tij mund të dëshirojë që ju ta zgjoni atë çdo 2 deri në 4 orë për ushqim. Foshnja juaj duhet të jetë plotësisht zgjuar kur e ushqeni. Nëse mendoni se fëmija juaj po fle  shumë, nuk po ha mjaftueshëm ose e keni shumë të vështirë ta zgjoni atë për ta ushqyer, bisedoni me mjekun tuaj.

Kur e vendosni për të fjetur, vendosni gjithmonë fëmijën tuaj në shpinë.  Duke e lënë fëmijën të flejë mbi shpinë zvogëlon shanset për Sindromën e Vdekjes së Papritur (SIDS) dhe është veçanërisht e rëndësishme për 6 muajt e parë. Lejimi i bebeve të flenë në anën ose stomakun e tyre ka qenë i lidhur shumë me ato vdekje. Asnjëherë mos e vendosni fëmijën tuaj në një jastëk për të fjetur. Shmangni vendosjen e lodrave ose batanijeve shtesë në krevat fëmijësh. Duhet të shmangen gjithashtu ngacmuesit me gëzof dhe shtretërit e ujit.

Shtrati i foshnjës duhet të ketë një dyshek të fortë. Mbaji fytyrën dhe kokën të zbuluar ndërsa ai fle, në mënyrë që të marrë frymë lehtë. Shmangni batanijet e buta, jastëkë ose ndonjë shtrat tjetër shtesë sepse mund të bllokojnë frymëmarrjen e tij. Mbani lodrat dhe kafshët e mbushura larg nga krevati i tij.

Kur është e mundur, mbajeni fëmijën tuaj të ngrohtë me pizhame, jo me batanije. Nëse përdorni një batanije, vendosni foshnjën tuaj në mënyrë që këmbët e tij të prekin këmbën e krevatit dhe të kapni një batanije të hollë përgjatë anëve dhe këmbës së dyshekut të krevatit të fëmijës, batanija duhet ta mbulojë atë vetëm sa i përket gjoksit, poshtë krahëve. Mbajini krahët mbi batanije.

Sigurohuni që t’u tregoni punonjësve të kujdesit ditor dhe babagjyshëve për këto udhëzime. Tregojuni atyre se si dëshironi që fëmija juaj të fle. Foshnjat që janë mësuar të flenë në kurrizin e tyre janë në rrezik më të madh për SIDA nëse dikush I vendos gabimisht në barkun e tyre.

Gjumi në shpinë është i rëndësishëm, por foshnja juaj gjithashtu duhet të kalojë ca kohë në stomak për të ndihmuar në forcimin e muskujve të qafës dhe shpatullave, ta ndihmojë atë të mësojë të kontrollojë kokën dhe ta mbajë atë të mos marrë njolla të sheshta në pjesën e prapme të kokës. Kështu që, kur foshnja juaj është zgjuar, vendoseni në stomak për një kohë.

Shumica e foshnjave fillojnë të zhvillojnë një model zgjimi të gjumit pas ditëve të para. Disa bebe futen menjëherë në një model gjumi. Foshnjat e tjera zgjohen jashtë dhe gjatë gjithë natës për aq kohë sa gjashtë muaj. Ndërsa foshnja juaj po zhvillon një model, ju mund ta bëni atë të flejë gjatë natës duke e zgjuar atë gjatë ditës disa herë që gjumi i tij zgjatë më shumë se 3 orë. Për ta zgjuar, bisedoni ose këndoni butë me të.

Lëreni të mësohet të flejë me zhurmat e përditshme shtëpiake. Mbani dritat e zbehta dhe rutinën e natës të qetë dhe pa lojë. Është në rregull që foshnja juaj të shqetësohet pak para se të flejë — nuk keni nevojë ta kapni atë sa herë që ai bën bujë. Është mirë që ai të mësojë të qetësohet vetë për të fjetur.

Nëse dëshironi që foshnja juaj të jetë afër jush, sillni krevatin e tij në dhomën tuaj të gjumit. Foshnja juaj nuk duhet të flejë në shtrat me fëmijët tuaj ose të tjerë./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë