Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Benefitet shëndetësore të vajit të ullirit

Përfitimet shëndetësore të vajit të ullirit janë të pakrahasueshme dhe hulumtimet zbulojnë më shumë përfitime gati çdo ditë.

Në fakt, ne po fillojmë të kuptojmë mënyrat e panumërta se si vaji i ullirit mund të përmirësojë shëndetin dhe jetën tonë.

Fitonutrienti në vaj ulliri, imiton efektin e ibuprofenit në reduktimin e inflamacionit, që gjitthashtu mund të ulë rrezikun e kancerit të gjirit dhe përsëritjen e tij.

Dieta e vajit të ullirit redukton rrezikun e diabetit të tipit 2

Tradicionalisht një dietë me yndyrë të ulët përshkruhet për të parandaluar sëmundje të ndryshme të tilla si sëmundjet e zemrës dhe diabeti. Ndërsa studimet kanë treguar se dietat me yndyrë të lartë mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të caktuara të tilla si kanceri dhe diabeti, duket se është lloji i yndyrës që numëron më tepër sesa sasinë e yndyrës. Tani e dimë se një dietë e pasur me yndyrna të tilla si ato që gjenden në vajin e ullirit, arra dhe fara, në të vërtetë mbrojnë nga shumë prej këtyre sëmundjeve kronike.

Një studim i publikuar në revistën shkencore Diabetes Care tregoi se një dietë mesdhetare e pasur me vaj ulliri pakësonte rrezikun e diabetit të tipit II me pothuajse 50 përqind krahasuar me një dietë me yndyrë të ulët. Diabeti i tipit II është forma më e zakonshme dhe e parandalueshme e diabetit.

Individët e moshuar që konsumojnë çdo ditë vajin e ullirit mund të jenë në gjendje të mbrojnë veten nga një sulm, sipas një studimi të ri nga Franca.

Hulumtuesit mblodhën informacion nga dosjet mjekësore të 7.625 individëve mbi moshën 65 vjeçare nga tre qytete në Francë: Bordeaux, Dijon dhe Montpellier. Asnjë nga pjesëmarrësit nuk kishte një histori të goditjes. Ata pastaj kategorizuan individët në tre grupe bazuar në konsumin e tyre të vajit të ullirit. Studiuesit vunë në dukje se pjesëmarrësit përdorën kryesisht vaj ulliri ekstra të virgjër, pasi kjo është ajo që zakonisht gjendet në Francë.

Vaji i ullirit e mban zemrën të re

Një dietë e pasur me vaj ulliri mund të jetë në gjendje të ngadalësojë plakjen e zemrës.

Është një fakt i njohur se ndërsa rritemi, zemra kalon nëpër një proces normal të plakjes. Arteriet mund të mos funksionojnë ashtu siç kanë bërë më herët dhe kjo mund të çojë në një numër problemesh shëndetësore.

Megjithatë, në një studim të kohëve të fundit, hulumtuesit spanjollë zbuluan se një dietë e pasur me vaj ulliri ose yndyrna të tjera mund të përmirësojë funksionin arterial të individëve të moshuar./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë