Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Artriti: Si ta zbulojmë herët?!

Artriti është një gjendje shëndetësore që karakterizohet nga dhimbja, në të cilën preken artikulacionet, kockat, ligamentet, tendinat dhe muskujt. Në varësi se çka prek , kjo sëmundje mund ta vështirësojë ecjen, hapjen e kavanozëve ose edhe kryerjen e detyrave të tjera të përditshme.

Ka më shumë se 100 kushte unike të klasifikuara si artrit, secila me simptoma të ndryshme. Në përgjithësi, shenja e parë e artritit është dhimbja, e quajtur edhe arthralgia. Kjo mund të ndjehet si një dhimbje e shurdhër ose një ndjesi djegëse. Shpesh, dhimbja fillon pasi të keni përdorur shumë nyjën. Disa njerëz ndiejnë dhimbje të parë që në mëngjes. Të tjerët raportojnë një ndjenjë të lehtë sa herë që bie shi ose lagështia ndryshon.

Ndërsa nyjet tuaja bëhen të dhimbshme, ato gjithashtu mund të fryhen. Ënjtja ndodh për shkak të rritjes së lëngut synovial në nyje. Në artrit, mund të keni shumë lëng sinovial ose të keni inflamacion të nyjeve. Ënjtjaa mund të jetë e dhimbshme dhe të kufizojë lëvizjen tuaj

Sëmundjet reumatike mund të quhen ndryshe sëmundje muskulo-skeletike. 

Ushqimi luan një prej roleve kyçe tek pacientët me artrit dhe të tillët duhet të kenë kujdes nga shumë ushqime që mund t’ua vështirësojnë sëmundjen.

Ndonëse nuk ka një dietë strikte për këta pacientë, të gjithë profesionistët sugjerojnë që ata të  konsumojnë ushqime anti-inflamatore dhe të ruhen nga të tilla ushqime që acarojnë sëmundjen. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë