Die, Jan 23, 2022
Banner Top
Banner Top
Anoreksia dhe simptomat e saj!

Anoreksia nervoza – shpesh e quajtur thjesht anoreksi – është një çrregullim i të ngrënit i karakterizuar nga një peshë anormale të ulët të trupit, një frikë e madhe nga shtimi në peshë dhe një perceptim i shtrembëruar i peshës.

Njerëzit me anoreksi i japin një vlerë të lartë kontrollit të peshës dhe formës së tyre, duke përdorur metoda ekstreme që priren të ndërhyjnë në mënyrë të konsiderueshme në jetën e tyre, transmeton netdoktori.

Për të parandaluar shtimin e peshës ose për të vazhduar humbjen e peshës, njerëzit me anoreksi zakonisht kufizojnë ndjeshëm sasinë e ushqimit që hanë. Ato mund të kontrollojnë konsumimin e kalorive duke vjellur pas ngrënies ose duke keqpërdorur laksativët, suplementet dietike ose diuretikët. Ata gjithashtu mund të përpiqen të humbasin peshë duke ushtruar tepë. Pavarësisht sa ka humbur peshë, personi vazhdon të frikësohet nga shtimi i peshës.
Anoreksia nuk ka të bëjë me ushqimin. Është një mënyrë jashtëzakonisht jo e shëndetshme dhe nganjëherë kërcënuese për jetën për t’u përballur me problemet emocionale. Kur keni anoreksi, shpesh barazoni dobësimin me vetëvlerësimin.
Anoreksia, si çrregullimet e tjera të të ngrënit, mund të marrë përsipër jetën tuaj dhe mund të jetë shumë e vështirë për tu kapërcyer. Por me trajtimin, ju mund të fitoni një kuptim më të mirë se kush jeni, të ktheheni në zakone më të shëndetshme të të ngrënit dhe të kthejë disa nga ndërlikimet serioze të anoreksisë.

Simptomat fizike
Shenjat fizike dhe simptomat e anoreksisë mund të përfshijnë:
-Humbje ekstreme në peshë dhe marrja shumë e zvogëluar e kalorive të nevojshme
-Në pamje duken të dobët
-Lodhje
-Pagjumësi
-Marramendje ose zbehje
-Njollë kaltërosh e gishtërinjve
-Flokët që rrallohen, prishen ose bien jashtë
-Mungesa e menstruacioneve
-Kapsllëk dhe dhimbje barku
-Lëkura e thatë ose e verdhë
-Intoleranca e të ftohtit
-Ritmet e parregullta të zemrës
-Presioni i ulët i gjakut
-Dehidratim
-Edemë e krahëve ose këmbëve
Disa njerëz që kanë anoreksi të vazhdueshme dhe tentojnë të pastrojnë organizmin pas ngrënies, ngjashëm me individët që kanë bulimi. Por njerëzit me anoreksi në përgjithësi luftojnë me një peshë të ulët anormale të trupit, ndërsa individët me bulimia zakonisht janë normalë mbi peshën normale.

Simptoma emocionale 
Simptomat emocionale mund të përfshijnë:
-Kufizimi i  marrjes e ushqimit përmes dietave ose agjërimeve
-Ushtrimi i tepruar
-Vjellje bezdisëse dhe të vetë-shkaktuara për të hequr qafe ushqimin, i cili mund të përfshijë përdorimin e laksativëve, subplementeve dietike ose produkteve bimore
-Preokupimi me ushqimin, i cili ndonjëherë përfshin gatimin e racioneve për të tjerët, por jo për vete
-Shpesh kaloni racionet ose refuzoni të hani
-Mohimi i urisë ose justifikimet për të mos ngrënë
-Ushqimi vetëm disa ushqime të caktuara “të sigurta”, zakonisht ato me pak yndyrë dhe kalori
-Dëshira  të mos hani në publik
-Gënjen se sa ushqim është ngrënë
-Frika nga fitimi i peshës që mund të përfshijë peshimin e përsëritur të trupit
-Kontroll i shpeshtë në pasqyrë për të metat e perceptuara
-Mbulimi në shtresa veshjesh
-Humor i sheshtë (mungesë emocioni)
-Tërheqja sociale
-Nervozizëm

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga problemet e përmendura më lart, ose nëse mendoni se mund të keni një çrregullim të ngrënies, apo i shikoni këto ndryshime te një i afërm, kërkoni ndihmë. Nëse jeni duke fshehur anoreksinë tuaj nga të dashurit, përpiquni të gjeni një person me të cilin besoni të bisedoni me atë që po ndodh. Konsultohuni me mjekun dhe psikologun!

Arkiva

Kategoritë