Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
A shkakton kancer ngjyrosja e flokëve?

Shumë ngjyra flokësh të përdorura para vitit 1980 përmbajnë komponime të ngjashme me katranin për të errësuar flokët.

Gratë që përdorën këto ngjyra u zbuluan se kishin një rrezik të rritur nga kanceri i fshikëzës. Si rezultat i këtyre gjetjeve, shumë gra refuzuan të ngjyrosnin flokët e tyre, duke detyruar kompanitë e kozmetikës të gjejnë përbërës të rinj për të errësuar flokët. Kimikatet kancerogjene (shkaktuese të kancerit) tani janë të ndaluara në disa vende.

Ngjyrat e flokëve vijnë në dy forma – oksiduese (të përhershme) dhe jo-oxidative (gjysmë të përhershme dhe shpëlarëse). Shumica e studimeve janë përqendruar në ngjyrat e përhershme ose oksiduese të flokëve.

Agjencia Ndërkombëtare e Kërkimit mbi Kancerin (IARC) vlerësoi ngjyrosjen e flokëve dhe arriti në përfundimin se ato ishin kancerogjene për njerëzit. Ky gjykim u bazua në studime të cilat kishin gjetur një rrezik të shtuar të kancerit të fshikëzës në mesin e parukierëve të cilët janë shumë të ekspozuar ndaj kimikateve në ngjyrat e flokëve. Vlerësimi gjeti gjithashtu prova të përziera për rritje të kancerit të mushkërive.

Në vitin 2002, shkolla Yale e Shëndetit Publik studioi 1200 gra, gjysma e të cilave ishin diagnostikuar me kancer të gjirit dhe gjysma që nuk kishin ndikim nga sëmundja. Gratë u intervistuan nëse kishin përdorur bojë flokësh, cilat ngjyra dhe produkte që kishin përdorur, dhe për sa kohë dhe sa shpesh e kishin bërë atë. Studimi nuk gjeti asnjë lidhje midis përdorimit të ngjyrës së flokëve dhe zhvillimit të kancerit të gjirit.

Një studim i kryer në Suedi i më shumë se 45,000 parukierëve nuk zbuloi rritje të incidencës së kancerit të fshikëzës për floktarët gjatë dekadave të fundit. Studiuesit arritën në përfundimin se ngjyrat moderne nuk ishin të lidhura me kancerin e fshikëzës. Incidenca e kancereve të tjera të lidhura me ngjyrosjen e flokëve gjithashtu ra në mënyrë të vazhdueshme, derisa, në periudhën 1990-1998, ajo nuk ishte më statistikisht e rëndësishme.

Në vitin 2008, IARC lëshoi ​​një raport të azhurnuar i cili zbuloi se ekspozimi profesional ndaj ngjyrosjes së flokëve (parukierë dhe berberë) ishte ndoshta kancerogjen; megjithatë kishte prova të pamjaftueshme për të sugjeruar se përdorimi personal ishte i tillë.

Një studim i kontrollit të rasteve të vitit 2011 nuk gjeti asnjë lidhje të përgjithshme midis përdorimit të ngjyrosjes së flokëve dhe kancerit të fshikëzës tek gratë, megjithëse u gjet një rrezik i shtuar për nëngrupe të caktuara.  

Mungesa e një lidhjeje të përgjithshme është konfirmuar nga një meta-analizë e fundit e 17 studimeve e cila nuk vërejti asnjë lidhje midis përdorimit personal të ngjyrave të flokëve dhe kancerit të fshikëzës në gra ose burra./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë