Mër, Pri 3, 2024
Banner Top
Banner Top
A mund të parandalohet sëmundja e Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit nuk është një gjendje e parandalueshme. Megjithatë, një sërë faktorësh rreziku të stilit të jetesës mund të modifikohen. Provat sugjerojnë se marrja e hapave për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare mund të ulë gjithashtu rrezikun e zhvillimit të demencës.

Për të ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme për zemrën që mund të zvogëlojë rrezikun e demencës, duhet të ushtrohet rregullisht, të konsumohet dieta me produkte të freskëta, vajra të shëndetshëm dhe ushqime me pak yndyrna të ngopura (dieta mesdhetare), të ndiqen udhëzimet e trajtimit për menaxhimin e tensionit të lartë të gjakut, diabetit dhe kolesterolit të lartë. Nëse pini duhan, kërkoni ndihmë nga profesionisti juaj shëndetësor për ta lënë duhanin.

Një studim i madh dhe afatgjatë i bërë në Finlandë zbuloi se bërja e ndryshimeve në stilin e jetës ndihmoi në uljen e rënies kognitive tek njerëzit që ishin në rrezik të demencës. Atyre në studim iu dhanë seanca individuale dhe grupore që përqendroheshin në dietë, stërvitje dhe aktivitete sociale.

Në një studim tjetër të bërë në Australi, njerëzve në rrezik të demencës iu dhanë seanca stërvitore mbi dietën, stërvitjen dhe ndryshimet e tjera të stilit të jetesës. Ata patën rezultate më të mira në testet njohëse pas një, dy dhe tre vjetësh në krahasim me njerëzit që nuk morën trajnime.

Studime të tjera kanë treguar se qëndrimi i angazhuar mendërisht dhe shoqërisht lidhet me ruajtjen e aftësive të të menduarit më vonë në jetë dhe një rrezik më të ulët të sëmundjes së Alzheimerit. Kjo përfshin shkuarjen në ngjarje shoqërore, lexim, vallëzim, lojëra në tavolinë, krijimin e artit, luajtjen e një instrumenti dhe aktivitete të tjera.

Youtube

Arkiva

Kategoritë