Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
A është normal shtimi i peshës pas lindjes?

Shtimi në peshë pas lindjes është tipik. Ekspertët sugjerojnë që trupi kalon nëpër shumë ndryshime gjatë shtatzënisë për të ndihmuar rritjen dhe zhvillimin e fetusit, duke përfshirë shtimin në peshë.

“Është absolutisht normale të shtosh peshë pas lindjes. Gjatë shtatzënisë, trupi kalon nëpër ndryshime të ndryshme, si hormonale ashtu edhe fizike, për të mbështetur rritjen e foshnjës. Kjo shpesh çon në një grumbullim të yndyrës dhe mbajtjes së lëngjeve shtesë”, tha Dr Padma Srivastava, konsulente obstetër dhe gjinekologe.

Sipas gjinekologut dhe ekspertit të mjekësisë fetale Deepthi Jammi, trupi përshtatet pas lindjes, pasi kthehet në atë se si ishte përpara se të mbetej shtatzënë. “Për shkak të faktorëve si ndryshimet hormonale, rritja e marrjes së kalorive nga ushqyerja me gji dhe mungesa e gjumit, një shtim në peshë është i pashmangshëm pas lindjes”, tha ajo në një postim në Instagram.

Kjo na bëri të pyesim më shumë se si trupi ynë bën atë që bën dhe çfarë mund ta ndihmojë atë duke marrë parasysh se “shtimi i tepërt i peshës mund të dëmtojë shëndetin fizik dhe mendor të një gruaje”.

Mesatarisht, gratë mund të presin të shtojnë rreth 10 kg peshë gjatë shtatzënisë. “Megjithatë, përvoja e çdo gruaje është unike dhe shtimi në peshë mund të ndryshojë ndjeshëm. Ndërsa mund të duhet kohë që trupi juaj të heqë natyrshëm peshën e tepërt të fituar gjatë shtatzënisë, ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të ndihmuar në këtë proces”, tha Dr Srivastav.

Është e rëndësishme të mbani mend se humbja e peshës gradualisht dhe në mënyrë të qëndrueshme duhet të jetë qëllimi pas shtatzënisë.

“Është thelbësore të merreni me shkaqet rrënjësore dhe të ndërmerrni veprime për t’u rikthyer në një peshë të shëndetshme pas lindjes”, tha Dr Jammi. 

Youtube

Arkiva

Kategoritë