Mër, Mar 27, 2024
Banner Top
Banner Top
A e zvogëlon vrapimi rrezikun e vdekjes?

Hulumtimet kanë treguar tashmë që vrapimi është një aktivitet që mund të na ndihmojë të qëndrojmë të shëndetshëm për më gjatë, por sa duhet të vrapojmë për të zgjatur jetëgjatësinë tonë?

Një përmbledhje e re sugjeron që sado pak ose sa të vrapojmë, vrapimi është i lidhur me një rrezik dukshëm më të ulët të vdekjes nga të gjitha shkaqet.

Shumë studime kanë treguar që vrapimi është një formë e shëndetshme e ushtrimeve aerobike që ka përfitime të shumta si për trupin ashtu edhe për mendjen.

Për shembull, autorët e një studimi për vitin 2018 argumentuan se vrapimi mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit të trurit, ndërsa hulumtimet më të vjetra e kanë lidhur këtë formë të aktivitetit fizik për të ngadalësuar plakjen.

Por çfarë lidhje ka midis vrapimit dhe vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet, dhe si ndikon kjo veprimtari në rrezikun e vdekjes për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit, në veçanti?

Për më tepër, nëse vrapimi me të vërtetë mund të çojë në një jetëgjatësi më të gjatë, a do të thotë kjo se vrapimi ofron një nivel të rritur të mbrojtjes?

Këto janë pyetjet që studiuesit nga Universiteti Victoria në Melbourne, Universiteti i Sidneit, dhe institucione të tjera akademike në Australi dhe gjetkë kanë synuar të përgjigjen kohët e fundit.

Çdo sasi vrapimi është më e mirë se asnjë

Rishikimi sistematik përfshinte 14 studime ku morrën pjesë gjithsej 232,149 pjesëmarrës. Studimet pasuan rezultatet shëndetësore të pjesëmarrësve për periudha që shkonin midis 5.5 vjet dhe 35 vjet. Gjatë periudhave të studimit, 25.951 pjesëmarrës vdiqën.

Kur studiuesit analizuan të dhënat nga 14 studimet, ata gjetën një lidhje midis çdo sasie vrapimi dhe një rreziku prej 27% më të ulët të vdekjes nga të gjithë shkaktarët. Ky konstatim vlente si për femrat ashtu edhe për meshkujt.

Për më tepër, ekipi e lidhi vrapimin me një rrezik më të ulët të vdekjes 30% në lidhje me sëmundjet kardiovaskulare dhe një rrezik prej 23% më të ulët të vdekjes të lidhur me kancerin.

Lidhja midis vrapimit dhe rrezikut më të ulët të vdekjes vlen edhe për njerëzit që vraponin vetëm një herë në javë ose më rrallë. Individët që vrapuan me shpejtësi relativisht të ulët nën 6 milje (9.7 kilometra) në orë dhe ata që vrapuan për më pak se 50 minuta gjithashtu panë këtë rrezik të zvogëluar.

“Udhëzimet e [Organizatës Botërore të Shëndetit] dhe rekomandimet e veprimtarisë fizike kombëtare në shumë vende […] sugjerojnë që të rriturit të merren me të paktën 150 [minuta] me intensitet të moderuar ose 75 [minuta] të aktivitetit fizik me intensitet të fuqishëm  çdo javë ”, shënojnë studiuesit në punimin e studimit.

Sidoqoftë, gjetjet e rishikimit aktual sugjerojnë që vrapimi për më pak kohë mund të ketë akoma përfitime shëndetësore. Studiuesit paralajmërojnë se hetimi i tyre ishte vëzhgues dhe nuk synonte të krijonte shkak. Megjithatë, ata mbesin të sigurt se, përgjithësisht, vrapimi duket se ndihmon shëndetin, kështu që ata sugjerojnë që njerëzit ta praktikojnë atë.

 Autorët përfundojnë:

“Rritja e niveleve të pjesëmarrjes në vrapim, pavarësisht nga doza e tij, me siguri do të çonte në përmirësime thelbësore në shëndetin e popullatës dhe jetëgjatësinë”./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë