Die, Jan 23, 2022
Banner Top
Banner Top
A do të jetë vaksina kundër Covid-19 e sigurtë për fëmijët dhe gratë shtatzëna, studim

Vaksinat gjithmonë testohen së pari tek të rriturit e shëndetshëm, një popullatë që ka shumë të ngjarë të sigurojë një pamje të qartë nëse një vaksinë shkakton mbrojtje. Është gjithashtu një popullatë që konsiderohet të jetë me rrezik më të ulët nëse ka efekte anësore nga një vaksinë eksperimentale.

Prodhuesit që po testojnë vaksinat në studimet klinike deri më tani nuk kanë përfshirë gra shtatzëna ose gra që ushqejnë me gji. Ndërkohë, duke pasur parasysh epërsinë e grave në moshë riprodhuese që punojnë në kujdesin shëndetësor, çdo plan për të vendosur punëtorë nga ata sektorë në pjesën e përparme të vijës së vaksinave duhet të merret parasysh siguria nëse ato janë shtatzënë.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave u tregoi prodhuesve që dëshironin të bënin testime tek gratë shtatzëna dhe gjidhënëset se vaksinat duhet të testohen tek kafshët shtatzëna fillimisht pastaj tek gratë.

Pavarësisht që gratë shtatzëna janë me një rrezik më të lartë për t’u infektuar nga Covid-19 nuk është e sigurt që ato të vaksionohen të parat.

Po ashtu edhe pse fëmijët po kthehen në shkolla, duhet të kalojë një kohë rreth vaksinimit dhe testimit të vaksinës para se të vaksinohen fëmijët. /G.Sh.

Arkiva

Kategoritë