Hën, Nën 29, 2021
Banner Top
Banner Top
8 shenjat që tregojnë sëmundjen e autizmit tek të rriturit

Autizmi është një paaftësi zhvillimore gjatë gjithë jetës që ndikon në mënyrën se si ju komunikoni dhe ndërveproni me të tjerët. AUTIZMI duket ndryshe tek fëmijët dhe të rriturit.

Nuk është e pazakontë që njëriu të diagnostikohet me këtë gjendje në jetën e mëvonshme dhe jo si fëmijë, shkruan Express.co.uk.

Të rriturit autikë mund ta kenë të vështirë të kuptojnë rregullat shoqërore, të tilla si të mos flasin për njerëzit. Ata mund të shmangin kontaktin me sy, ose mund të mos e kuptojnë hapësirën personale ose të mërziten nëse dikush afrohet shumë ose i prek.

Autizmi është i ndryshëm te fëmijët dhe të rriturit, tek të rriturit simptomat kryesore janë:

  • E kanë të vështirë të kuptojnë se çfarë mendojnë apo ndiejnë të tjerët
  • Shqetësohen shumë për situatat sociale
  • E kanë të vështirë të bëjnë miq ose preferojnë të jenë vetëm
  • Duken të hapur, të vrazhdë ose jo të interesuar për të tjerët
  • E kanë të vështirë të thonë se si ndihen
  • I marrin gjërat fjalë për fjalë – për shembull,  mund të mos e kuptojnë sarkazmën ose fraza të ndryshme figurative
  • Kanë të njëjtën rutinë çdo ditë dhe shqetësohen nëse diçka ndryshon
  • Ju pëlqen t’i planifikojnë gjërat me kujdes përpara se t’i bëjnë ato

Sipas studimeve autizmi mund të jetë i ndryshëm te meshkujt dhe femrat. Sepse një përqindje e madhe e femrave dinë ta “maskojnë” këtë aftësi të kufizuar dhe është më e vështirë për t’iu dalluar.

Arkiva

Kategoritë