Mar, Maj 17, 2022
Banner Top
Banner Top
5 faktorët që mund të ndikojnë në rritjen e kolesterolit

Si një ndër funksionet kryesore që ndihmon në prodhimin e hormoneve dhe ndërtimin e qelizave të shëndetëshme, kolesteroli luan një rol të rëndësishëm në trupin e njeriut.

Mirëpo, si i tillë, në rast të mos-menaxhimit të tij ai mund të kontribuojë në grumbullimin e pllakave në arterie, gjë që krijon bllokime që rrisin rrezikun për atak në zemër ose goditje në tru.

Fatkeqësisht, kolesteroli i lartë nuk karakterizohet me simptoma. Andaj, ekspertët rekomandojnë që të kontrolloni kolesterolin tuaj cdo vit.

Por, çfarë e shkakton kolesterolin e lartë?

-Një dietë e pashëndetëshme

Një dietë e lartë me yndyrna të ngpura është një nga faktorët që ndikon në rritjen e kolesterolit. Këto yndyrna gjenden në produktet e qumështit, ushqimet e skuqura, proshutë dhe lloje tjera të mishit.

-Mungesa e aktiviteteve

Mungesa e aktivitetit fizik të mjaftueshëm është një tjetër faktor rreziku i rëndësishëm për zhvillimin e kolesterolit të lartë

-Pirja e duhanit

Hulumtimet kanë treguar se pirja e duhanit ka lidhëshmëri me nivele të larta të kolesterolit LDL dhe triglicerideve, si dhe niveleve të ulëta të kolesterolit HDL.

-Mbipesha

Yndyrna e lartë lidhet me mbipeshën ose obezitetin, e cila mund të rrisë sasinë e kolesterolit LDL që prodhon mëlçia juaj. Ai gjithashtu ngadalëson aftësinë e trupit tuaj për të larguar kolesterolin LDL nga gjaku juaj.

-Gjenetika

Kolesteroli i lartë mund të jetë i trashëguar, sepse gjenet tuaja kontrollojnë se sa kolesterol prodhon trupi juaj. Kjo gjendje fillon që në lindje dhe rrit rrezikun për të pasur sëmundje të zemrës në moshë të hershme. 

Arkiva

Kategoritë