Pre, Shk 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Testi i intolerancës së insulinës

Një test i tolerancës së insulinës (ITT) – është një procedurë diagnostike mjekësore gjatë së cilës insulina injektohet në venën e një pacienti, pas së cilës matet glukoza në gjak në interval të rregullt.
• Kjo procedurë kryhet për të vlerësuar funksionin e hipofizës, funksionin adrenal, ndjeshmërinë ndaj insulinës , dhe ndonjëherë për qëllime të tjera. Një ITT zakonisht urdhërohet dhe interpretohet nga endokrinologët. Kur përdoret për të vlerësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, administrohet një dozë standarde e insulinës, dhe glukoza në gjak monitorohet me marrjen e mostrave të shpeshta. Shkalla e zhdukjes së glukozës plazmatike (KITT) tregon shkallën e ndjeshmërisë ndaj insulinës në tërë trupin, dhe lidhet mirë me teknikën se arte te kapjes se glukozës standarde
• Kur përdoret për vlerësimin e integritetit të boshtit hipotalamik-hipofizë-adrenal (HPA), injeksionet me insulinë vazhdojnë deri në pikën e induktimit të hipoglikemisë ekstreme nën 2.2 mmol / l (40 mg / dl). Pacienti duhet të ketë neuroglikopeninë simptomatike për të shkaktuar kaskadën kundër-rregulluese. Nivelet e glukozës nën 2.2 mmol / L janë simptoma të pamjaftueshme. Truri duhet të regjistrojë nivele të ulëta të glukozës. Si përgjigje, hormoni adrenokortikotrop (ACTH) dhe hormoni i rritjes (GH) lëshohen si pjesë e mekanizmit të stresit. Lartësia e ACTH bën që lëvorja mbiveshkore të lëshojë kortizolin. Normalisht, të dy kortizoli dhe GH shërbejnë si hormone kundërregjistruese, duke kundërshtuar veprimin e insulinës, d.m.th. duke vepruar kundër hipoglikemisë.
• ITT deri në pikën e hipoglikemisë ekstreme konsiderohet të jetë standardi i artë për vlerësimin e integritetit të HPA.
• Ndonjëherë ITT kryhet për të vlerësuar kapacitetin kulmin të veshkave, p.sh. para operacionit. Supozohet se aftësia për t’iu përgjigjur hipoglikemisë së induktuar nga insulina përkthehet në ngritjen e duhur të kortizolit në ngjarjen stresuese të sëmundjes akute ose operacionit të madh.
• Versioni ekstrem i hipoglikemisë së ITT është potencialisht shumë i rrezikshëm dhe duhet të merret me shumë kujdes, sepse mund të shkaktojë iatrogjenikisht ekuivalentin e një gjendje kome diabetike. Një profesionist i shëndetit duhet të marrë pjesë në të në çdo kohë.Teste të tjera provokuese që shkaktojnë shumë më pak lëshim të hormonit të rritjes përfshijnë përdorimin e glukagonit, argininës dhe klonidinës.
• Efektet anësore-përfshijnë djersitje, palpitacione, humbje të vetëdijes dhe rrallë konvulsione për shkak të hipoglikemisë së rëndë e cila mund të shkaktojë gjendje kome. Nëse shfaqen simptoma ekstreme, glukoza duhet të jepet në mënyrë intravenoze. Në subjektet pa rezervë veshkore mund të ndodhë një krizë Addisoniane. Për stimulimin e kortizolit, testi i stimulimit ACTH ka shumë më pak rrezik.
• Contraindicacionet -Ky test nuk duhet të kryhet tek fëmijët jashtë një njësie të specializuar endokrine pediatrike. Sëmundja ishemike e zemrës , epilepsia , panhypopituitarism i rëndë, hypoadrenalis. Hipotiroidizmi dëmton përgjigjen e GH dhe kortizolit. Pacientët duhet të kenë filluar zëvendësimin kortikosteroid para tiroksinës pasi që kjo e fundit është raportuar të ulë një krizë Addisonian me mungesë të dyfishtë. Nëse konfirmohet insuficienca adrenale, nevoja për një ITT të përsëritur mund të ketë nevojë të rishqyrtohet pas 3 muaj terapie me tiroksinë.
• Interpretimi -Testi nuk mund të interpretohet nëse nuk arrihet hipoglikemia (<2.2 mmol / L (ose) <40 mg / dl).
• Hypopituitarism- Një përgjigje adekuate e kortizolit përcaktohet si një rritje në më e madhe se 550 nmol / L. Pacientët me përgjigje të dëmtuar të kortizolit (më pak se 550, por më të madhe se 400 nmol / L) mund të kenë nevojë vetëm për mbulim steroide për sëmundje të mëdha ose strese. Një përgjigje adekuate e GH ndodh me një përgjigje absolute që tejkalon 20 mU / L.
• Sindroma e Kushingut-Do të ketë një ngritje prej më pak se 170 nmol / L mbi luhatjet e niveleve bazike të kortizolit. /OLIVE MEDICAL and LABORATORY

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë