Hën, Tet 26, 2020
Banner Top
Banner Top
Të shijuarit e ushqimeve është më dobët kur plakemi, ja pse

Receptorët për shije janë të vendosur në gjuhën tonë. Përmes këtyre receptorëve ne arrijmë t’i dallojmë katër shije kryesore: të ëmblën, të thartën, të kripurën dhe të hidhurën.

Të katra këto shije ne i dallojmë përmes sytheve të të shijuarit që gjenden në gjuhën tonë.

Këto sythe edhe mund të dëmtohen nëse hamë ose pimë diçka shumë të nxehtë ose të ftohtë, mirëpo zëvendësohen shpejt nga sythet e reja.

Këta ndihmues për dallimin e shijes janë të ripërtritshëm deri në pleqëri. Në moshën e tretë, gjenerohen më pak sytha të të shijuarit dhe pleqtë për këtë arsye janë më pak të ndjeshëm ndaj ushqimeve. /familjajone

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Arkiva

Kategoritë