Mër, Qer 3, 2020
Banner Top
Banner Top
Si t’i largojmë në mënyrë të sigurt ilaçet e vjetra?!

Shikoni vendin ku ju vendosni qantën e ilaçeve. A ka shishe pilulash atje që nuk i merrni më? Nëse po, është koha për të hequr qafe ato, veçanërisht nëse ka ilaçe kundër dhimbjes opioide ose substanca të tjera të kontrolluara midis tyre.

Nëse merrni ilaçe për artritin, problemet e shpinës, osteoporozën ose ndonjë gjendje tjetër mjekësore, filloni duke u siguruar që të mbani vetëm ilaçet që ju nevojiten aktualisht.

“Një mënyrë për të parandaluar mbingarkesë të barnave është që të sjellni gjithçka në takimin tuaj të ardhshëm me mjekun për të siguruar që lista juaj e ilaçeve të jetë e përshtatshme dhe e azhurnuar,” thotë farmacisti i regjistruar Lauren Wolfe, PharmD.

Si të organizoni medikamentet tuaja

Mbani një listë të ilaçeve tuaja aktuale, të cilat mund t’i siguroni vetë ose të kërkoni nga ofruesi i kujdesit shëndetësor që t’ju furnizojë. Ju, të gjithë mjekët tuaj, përfshirë specialistët dhe farmacistin duhet të dini të gjitha ilaçet që merrni aktualisht dhe dozat.

Ilaçet shtesë mund të grumbullohen për një larmi arsyesh:

 Ju mund të mos keni më nevojë për një ilaç të veçantë

Mjeku juaj mund t’ju ​​ketë ndryshuar një ilaç tjetër ose të ketë ndryshuar dozen

 Juve mund të ju kenë përshkruar një ilaç opioid për dhimbje pas operacionit ose akute të tjera, por nuk i keni marrë të gjitha

 Disa ilaçe mund të kenë skaduar.

Ligjet shtetërore shpesh kërkojnë etiketimin e recetave me datat e skadencës një vit pas datës së shitjes.

Nëse farmacisti ju jep pilula në shishen e prodhuesit origjinal, kërkoni datën e skadimit. Rreziku i marrjes së ilaçeve të skaduara është se ato mund të mos funksionojnë gjithashtu, të cilat mund të jenë të pasigurta nëse medikamentet janë për qëllime të qëndrueshme për jetën. 

Ju keni disa mundësi për të hedhur tutje ilaçet e padëshiruar. Mënyra më e sigurt është t’i çoni ato në një lokacion të largët që nuk banohet. 

Disa barnatore kanë programe të postës prapa dhe kioska të largimit për ilaçe të papërdorura. Kontrolloni me zyrtarët tuaj të zbatimit të ligjit për të gjetur një koleksionist të autorizuar në zonën tuaj. 

Nëse nuk mund ta bësh atë në një lokacion braktisës, shumica e ilaçeve mund të hidhen në plehra. Sidoqoftë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) rekomandon shpëlarjen e ilaçeve të caktuara poshtë tualetit. Këto përfshijnë ilaçe për dhimbje narkotike, të tilla si fentanil, hidrokodon, morfinë dhe oksikodon.

Në fund të fundit, mënyra më e dëshirueshme për të hequr qafe ilaçet është përmes një programi të kthimit, i cili shmang të gjitha rreziqet e mundshme./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë