Enj, Maj 28, 2020
Banner Top
Banner Top
Si të hiqni dorë nga pirja e duhanit

Ne të gjithë i dimë rreziqet shëndetësore të pirjes së duhanit, por kjo nuk e bën më të lehtë lënien e tij. Pavarësisht nëse jeni një duhanpirës i rastësishëm i adoleshencës ose një duhanpirës i një pakete gjatë ditës, braktisja mund të jetë vërtet e vështirë.

Pirja e duhanit është një varësi fizike dhe një zakon psikologjik. Zhdukja e nikotinës bën që trupi juaj të përjetojë simptoma të tërheqjes fizike. Për shkak të efektit “të mirë” të nikotinës në tru, ju mund t’i drejtoheni cigareve si një mënyrë e shpejtë dhe e besueshme për të larguar stresin. Pirja e duhanit gjithashtu mund të jetë një mënyrë për të përballuar depresionin, ankthin, apo edhe mërzitjen. Të heqësh dorë do të thotë të gjesh mënyra të ndryshme, më të shëndetshme për t’i përballuar ato ndjenja.

Pirja e duhanit është gjithashtu e rrënjosur si një ritual i përditshëm. Mund të jetë një përgjigje automatike për ju që të pini një cigare me kafenë tuaj në mëngjes, ndërsa bëni një pushim në punë ose shkollë. Ose mbase miqtë, familja ose kolegët tuaj pinë duhan, dhe kjo bëhet pjesë e mënyrës sesi ju lidheni me ta.

Për të ndaluar me sukses pirjen e duhanit, do të duhet të adresoni si varësinë ashtu edhe zakonet dhe rutinat që shkojnë së bashku me të. Por është diçka që mund të bëhet. Me mbështetjen dhe planin e duhur, çdo duhanpirës mund të heqë varësinë – edhe nëse keni provuar dhe dështuar shumë herë më parë.

Vendosni një datë

Zgjidhni një datë për ta lënë duhanin brenda dy javëve të ardhshme, kështu që të keni kohë të mjaftueshme për t’u përgatitur pa humbur motivin tuaj për ta lënë. Nëse kryesisht pini duhan në punë, hiqni dorë nga fundjava, kështu që keni disa ditë në dispozicion për tu përshtatur me ndryshimin.

Tregoni familjes, miqve dhe bashkëpuntorëve që po planifikoni të hiqni dorë

Tregonu miqve dhe familjarëve që ju duhet mbështetja dhe inkurajimi i tyre për të ndaluar. Mundohuni të gjeni një shok që dëshiron të ndalojë pirjen e duhanit gjithashtu. Ju mund ta ndihmoni njëri-tjetrin të kaloni kohët e vrazhda.

Parashikoni dhe planifikoni për sfidat me të cilat do të përballeni

Shumica e njerëzve që fillojnë përsëri pirjen e duhanit e bëjnë këtë brenda tre muajve të parë. Ju mund ta ndihmoni veten duke u përgatitur përpara për sfida të zakonshme, të tilla si tërheqja e nikotinës dhe dëshirat e cigareve.

Hiqni cigaren dhe produktet e tjera të duhanit nga shtëpia, makina dhe puna

Hidhni të gjitha. Lani rrobat dhe freskoni gjithçka vjen erë si tym./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë