Die, Tet 25, 2020
Banner Top
Banner Top
Si të gjeni kohë për veten, nëse jeni prind i angazhuar

Gjetja e kohës për veten mund të jetë e vështirë nëse jeni një prind shumë i zënë. Zakonisht, pasi të keni mbaruar gjithçka që duhet të bëni, është koha të shkoni në shtrat. Sidoqoftë, gjetja e kohës për veten është thelbësore për mirëqenien fizike dhe mendore, është mirë për ju dhe marrëdhëniet që keni me veten dhe familjen tuaj.

Ju ndoshta keni pak kohë për ta kuptuar se nga tia filloni, kështu që ne do ju ndihmojmë me këto këshilla.


Gjetja e kohës për veten

Duke e pasur parasysh që një nënë ka shumë pak kohë të lirë në ditë, koha e kujdesit për veten është një përparësi. Megjithatë është shumë e rëndësishme. Kujdesi për veten ju ndihmon të mbani një marrëdhënie të shëndetshme me veten tuaj, të ndjeheni të lumtur, pozitiv dhe të qetë, dhe më pak të prirur ndaj stresit dhe ankthit. Disa truke për të ndryshuar ditën tuaj mund t’ju ndihmojnë shumë për të gjetur disa minuta të çmuara për veten.

Filloni duke shkruar një listë të detyrave që kërkojnë kohë, që mund t’i delegoni tek dikush tjetër. Pavarësisht nëse është pastrim apo gatim, pse mos t’i ndani këto aktivitete me anëtarët e familjes. Është e rëndësishme të jesh i kënaqur me veten, nuk ka asgjë të keqe të lejosh një person të pastrojë ose gatuajë herë pas here. Në këtë mënyrë ju mund t’i jepni vetes një pushim të merituar.

Vendosni takime çdo javë, muaj ose tremujor për të rishikuar orarin tuaj dhe për të shtuar pak kohë për veten. Ndani kalendarin me familjen tuaj në mënyrë që të gjithë t’i kenë të qarta takimet tuaja dhe të respektojnë momentet tuaja të relaksit.

Vendosja e orareve fikse për darkën dhe shkuarjen për të fjetur, është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kufizuar kohën tuaj dhe për të krijuar një rutinë funksionale familjare. Është e lehtë të biesh në tundimin për t’i shtyrë detyrat më të mërzitshme që nuk keni arritur të kryeni më parë, por përpiquni të ruani kohën tuaj të lirë, duke e bërë atë një zakon.

Taktika të tjera për kursimin e kohës janë kalimi në blerjet në internet, gatimi në sasi të mëdha dhe më pas ngrirja për të pasur ushqim të gatshëm dhe në fund të ndani udhëtimet shkollë-shtëpi me prindërit e tjerë.

Këshilla të vogla, por të rëndësishme për vetë-kujdesin

Mendja e një prindi të zënë është e mbushur me njerëz të shpejtë, duke pasur parasysh listën e gjatë të punëve shtëpiake dhe familjare. Kushtojini 5 ose 10 minuta çdo mëngjes dhe mbrëmje një pushimi për të marrë frymë dhe për të reflektuar. Në këtë mënyrë ju do të filloni dhe mbaroni çdo ditë me qetësi dhe do keni gjithçka nën kontroll, transmeton netdoktori.

Shkruani një listë të metodave që preferoni të relaksoheni dhe ndani ato që mund të bëni shpejt dhe ato që kërkojnë planifikim. Për shembull, ndër metodat më të shpejta të relaksimit mund të përfshini të shkruani një ditar, një kurs yoga ose të bëni një tortë. Ata që kërkojnë më shumë planifikim mund të jenë një manikyr ose një shëtitje me miqtë. Çdo javë vendosni të paktën një pushim të shkurtër për kujdesin për veten dhe caktoni një më të gjatë çdo muaj ose tremujor. Është e rëndësishme që gjithmonë të keni diçka të këndshme në sfond.

Përveç hobive dhe kohës së relaksit, ushqimi, gjumi dhe ushtrimet janë gjithashtu thelbësore për shëndetin e trupit dhe mendjes. Është treguar se rritja e konsumit të frutave dhe perimeve dhe ulja e kafeinës dhe alkoolit përmirësojnë gjendjen shpirtërore, ashtu si edhe të ushtruarit rregullisht. Edhe nëse gjumi duket si një luks, mungesa e tij do t’ju bëjë të ndiheni të pafuqishëm. Sipas disa studimeve, orët që flini para mesnatës janë më të vlefshmet, kështu që sigurohuni që familja juaj të shkojë në shtrat herët. Ju gjithashtu mund të shtriheni shumë herët dhe të lexoni për pak kohë.

Një gjë e fundit: prindërit e angazhuar priren të nënvlerësojnë shëndetin e tyre. Kur ka qenë hera e fundit që keni kryer një kontroll të plotë të gjendjes tuaj fizike? Ndonjëherë ne kemi tendencën të dëshirojmë të shmangim vizitat dhe analizat e panevojshme, por parandalimi është shumë i rëndësishëm, veçanërisht për ata që, duke marrë një mijë angazhime kanë pak kohë në dispozicion: merrni në konsideratë të ndiqni paketë sigurimi të jetës që gjithashtu mban nën kontroll shëndetin tuaj.

Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe gjeni kohë rregullisht për veten tuaj. Do t’ju bëjë të ndiheni më të lumtur dhe plot energji, duke përfituar jo vetëm mirëqenien tuaj, por edhe atë të familjes tuaj.

Arkiva

Kategoritë