Mar, Kor 7, 2020
Banner Top
Banner Top
Si ndikon ajri i ndotur në memorien dhe të menduarit e fëmijëve?

Djemtë që janë të ekspozuar ndaj ndotjes në mitër dhe në fëmijëri mund të kenë aftësi më të këqija të të menduarit dhe të kujtuarit.

Ata gjetën djem të ekspozuar ndaj niveleve më të mëdha të ndotësit të vogël të emetuar nga tymi i naftës dhe kujtesa e tyre ishte në nivel mjaft të ulët.

Megjithatë, gjetjet nuk vlejnë për vajzat. Studiuesit spanjollë besojnë se kjo mund të jetë sepse ata kanë hormone dhe gjenetikë të ndryshme.

Dy djemtë dhe vajzat e ekspozuara ndaj ndotjes në mitër dhe gjatë fëmijërisë ishin gjithashtu më pak të aftë të qëndronin të përqendruar në një detyrë të kompjuterizuar.

Shkathtësitë e dobëta të kujtesës së punës mund të ndikojnë në të mësuarit e fëmijëve siç kërkohet në klasë për përqendrim, si dhe në jetën e përditshme.

Gjetjet shtojnë dëshmitë në rritje që tregojnë se ndotja e ajrit po kërcënon trurin e fëmijëve dhe funksionin njohës.

Hulumtuesit në Institutin e Shëndetit Global të Barcelonës (ISGlobal) përdorën të dhëna nga 2,221 fëmijë të moshës ndërmjet shtatë dhe dhjetë.

Aftësitë kognitive të fëmijëve u vlerësuan duke përdorur teste të ndryshme në kompjuter,dhe ata gjetën studimin e botuar në Perspektivat e Shëndetit Mjedisor.

Ekspozimi i tyre ndaj ndotjes së ajrit në shtëpi gjatë shtatëzanisë dhe gjatë fëmijërisë u vlerësua me një model duke përdorur matje reale.

Studimi zbuloi se ekspozimi më i madh i PM2.5 nga shtatzënia deri në moshën shtatëvjeçare u shoqërua me rezultate më të ulëta të kujtesës në testet e djemve.

Rezultatet sugjerojnë që ekspozimi ndaj grimcave të imëta gjatë gjithë periudhës së studimit ka një efekt kumulativ, që do të thotë se ato u përkeqësuan me kalimin e kohës.

Memoria e punës është një sistem brenda trurit përgjegjës për mbajtjen përkohësisht të informacionit, ngjashëm me kujtesën afatshkurtër.

Ai ka një kapacitet të kufizuar dhe informacioni përpunohet gjatë përdorimit – për shembull, kur shkruani një numër telefoni.

Ajo luan një rol themelor në të mësuarit, arsyetimin, zgjidhjen e problemeve dhe të kuptuarit e gjuhës.

Vëmendja ekzekutive është një nga tre rrjetet që përbëjnë kapacitetin e vëmendjes së një personi dhe është i përfshirë në forma të larta të vëmendjes.

Është i përfshirë në vënien në pah dhe zgjidhjen e konflikteve, zbulimin e gabimeve dhe rregullimin e mendimeve dhe ndjenjave.

Dr. Ioar Rivas, hulumtues kryesor, tha: ‘Ende nuk e kuptojmë se çfarë I shkakton këto dallime mes djemve dhe vajzave.

“Por ekzistojnë mekanizma të ndryshëm hormonalë dhe gjenetikë që mund të çojnë tek vajzat që kanë një përgjigje më të mirë ndaj proceseve inflamatore të shkaktuara nga grimca të imta dhe janë më pak të ndjeshme ndaj toksicitetit të këtyre grimcave.

I njëjti ekip ka zbuluar më parë nivele më të ulëta të zhvillimit kognitiv në fëmijët që ndjekin shkollat ​​me nivele më të larta të ndotjes së ajrit që lidhen me trafikun.

Por ky studim vlerësoi ekspozimin për një kohë shumë më të gjatë – nga shtatzënia deri në shtatë vjet – në krahasim me vetëm një vit në punën e mëparshme.

Autori i studimit Jordi Sunyer, koordinator i programit të fëmijërisë dhe mjedisit në ISGlobal, tha se ndotja rrezikon suksesin e fëmijëve në të ardhmen.

Ai tha: “Ky studim përforcon gjetjet tona të mëparshme dhe konfirmon se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit në fillim të jetës dhe gjatë fëmijërisë është një kërcënim për neurozhvillimin dhe një pengesë që pengon fëmijët që të arrijnë potencialin e tyre të plotë”.

Një pjesë e madhe e hulumtimeve sugjeron që ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit në fazat më të hershme të jetës shoqërohet me efekte negative në aftësitë njohëse./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë