Hën, Mar 8, 2021
Banner Top
Banner Top
Sëmundja e Kronit, shkaqet dhe simptomat

Sëmundja e Kronit është një sëmundje inflamatore e zorrëve e shkaktuar nga inflamacioni në traktin gastrointestinal. Karakterizohet nga dhimbje barku, ngërçe, jashtëqitje me gjak, diarre dhe / ose humbje peshe.

Diagnoza është komplekse, dhe përfshin historinë klinike, testet laboratorike, imazherinë dhe endoskopinë (një aparat fotografik i futur në gojë) ose kolonoskopinë (një aparat fotografik i futur në anus).

Strategjitë dietike, të tilla si marrja e mjaftueshme e lëngjeve dhe fibrave dhe mbajtja e një diete të pasur me lëndë ushqyese dhe kalori, janë gur themeli i kontrollit të simptomave. Medikamente si Asacol (mesalamine), metotreksat, ose Humira (adalimumab) mund të zvogëlojnë inflamacionin, dhe infeksionet trajtohen me antibiotikë. Kirurgjia mund të jetë e nevojshme për komplikime si çarje anale dhe bllokim të zorrëve.

Nga cka shkaktohet sëmundja e Kronit?

Sëmundja e Kronitshkaktohet nga zona të vogla të inflamacionit dhe ulçera të thella në traktin gastrointestinal. Lezionet mund të prekin një ose më shumë pjesë të këtij trakti, duke u shfaqur diku midis gojës dhe anusit dhe duke shkaktuar acarim të indeve. Këto çështje ndërhyjnë në tretjen e ushqimit dhe çojnë në simptoma dhe ndërlikime të sëmundjes së Kronit.

Trajtimi i sëmundjes së Kronit?

Sëmundja e Kronit është një sëmundje kronike inflamatore e zorrëve që prek kryesisht rreshtimin e traktit tretës. Ndërsa nuk mund të shërohet, ka ilaçe të tilla si steroid dhe shtypës të sistemit imunitar që mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes dhe t’ju ndihmojnë të arrini periudha të qëndrueshme të faljes.

Ju gjithashtu mund të trajtoni shpërthimet e simptomave me dietë, pushim të zorrëve dhe një konsum të shtuar të fibrave të tretshme. Nëse sëmundja e Crohn shkakton dëmtime në zorrët tuaja, të tilla si një vrimë ose bllokim, mund të jetë e nevojshme kirurgjia.

Ndërsa sëmundja e Kronit mund të shkaktojë ankth dhe zhgënjim të madh, duke punuar ngushtë me mjekun dhe gastroenterologun tuaj, ju përfundimisht do të jeni në gjendje të gjeni trajtimet në gjendje të minimizojnë simptomat tuaja dhe t’ju ndihmojnë të bëni një jetë të plotë dhe produktive.

Burimi: Very Well Health

Arkiva

Kategoritë