Pre, Shk 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Rreziku nga koronavirusi: Infektologu Krasniqi jep këshilla për gratë shtatzëna

Infektologu Valbon Krasniqi u ka bërë thirrje grave shtatzëna që të kenë kujdes të shtuar nga virusi që ka përfshirë tashmë tërë botën.

Krasniqi ka bërë të ditur se në Kosovë brenda vitit lindin rreth 25,000 foshnje. Kjo do tē thotë se rreth 25,000 shtatēzēna në kēto momente tē epidemisē mund t’i ekspozohen rrezikut për infeksion.

Përmes një shkrimi në facebook, Krasniqi ka rekomanduar disa këshilla për to.

‘Deri mē tani nuk ēshtē vërtetuar se shatēzēnat janë mē tē rrezikuara se sa popullata e pērgjithshme. Por, pēr shkak tē ndryshimeve që ndodhin nē trupin e tyre dhe nē sistemin imun, femrat shatēzēna mund tē jenē mē të ndjeshme ndaj infeksioneve respiratore,

Veprimet që duhet të bēni pēr t”u mbrojtur nga COVID-19:
– Pastroni duart sa më shpesh me tretēsira me bazē alkooli ose me sapun dhe ujë;

– Mbani distancën me personat tjerë dhe shmangni kontaktet me shumë njerēz;

– Mos prekni me duar sytē, hundēn dhe gojēn;

– Praktikoni higjienēn respiratore: mbuloni gojën dhe hundēn me njē faculetë kur kolliteni apo teshtiteni dhe hudhni pastaj faculetēn ne shportën e mbeturinave;

– Nēse keni temperaturē, kollitje ose vēshtirēsi nē frymēmarrje, lajmērohuni menjēherē te mjeku.

A duhet të testoheni pēr COVID-19 ?
Nëse keni simptome, PO. Shtatēzēnat duhet tē kenē prioritet për testim.

A mund të kalojē virusi nga shtatēzēnat tek fetusi (fryti) ?
Ende nuk dihet nēse shtatēzēnat me COVID -19 mund t’a përcjellin virusin tek fryti apo foshnja gjatë dhe pas lindjes. Deri më sot virusi nuk është gjetur në kēngun amniotik e as nē qumshtin e gjirit.

A duhet tē lindin me prerje cezariene shtatēzēnat me COVID infeksion?
JO. Vetēm nëse ka arēsye tjera mjekēsire, atēherē po.

A duhet tē ushqejnē me qumsht gjiri foshnjet e tyre nēnat me COVID-19 infeksion?
PO. Nēnat me COVID-19 mund tē ushqejnē me qumsht gjiri foshnjet: Por duhet të:

– Praktikoni higjienēn respiratore – mbuloni gojēn dhe hundēn me maskē ose faciletē gjatē gjidhėnies;

– Pastroni duart gjithmonē para dhe pasi tē prekni (t’a mbani) foshnjen;

– Pastroni dhe dezinfektoni rregullisht sipërfaqet qē prekni.

#Rrinshpi
#Rritfëmijëtëshëndoshë./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë